Снимка: БТА, архив

Учителските заплати ще бъдат увеличени поне с 15 % от 1 септември, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Възможно е да има още по-голямо увеличение, а точният му размер все още се изчислява.

Графикът е такъв, че до края на мандата ще се удвоят, ако мандатът е четиригодишен, каза още той.

Още по темата
От 1 септември ще изпълним ангажимента за повишение на заплатите на българския учител, заяви и премиерът Бойко Борисов.

"Трябва да се съсредоточим върху две неща – образование, това е най-важното, за да бъдем конкурентоспособни.

Второто е свързаността на Балканите, на регионите. Нямаме нито магистрали, нито жп линии с нашите съседи. Сега направихме с Турция, работим със Сърбия, Гърция. Надяваме се да направим свързаност и между България и Македония“, каза още премиерът на конференция за плана "Юнкер".

И премиер, и финансов министър смятат, че би могло да се направи още много за бизнеса по този план.

"Независимо, че в кампанията имаше твърдения от наши опоненти, че не сме усвоили нищо по плана "Юнкер" - втори сме след Естония", заяви Борисов.

Пред журналисти премиерът благодари на вицепрезидента Илияна Йотова за добрите думи, които тя каза вчера за кандидата ни за еврокомисар Мария Габриел. В телевизионно интервю Йотова каза, че се е зарадвала на новината, защото така българският интерес в ЕК ще е максимално защитен.

Борисов посочи, че се надява Европейският парламент да одобри нашата кандидатура и тя да е успешна.

За уволнения зам.-министър на здравеопазването Стоил Апостолов, премиерът коментира, че това, което е видял в репортаж снощи, е било достатъчен аргумент още сутринта да го освободи. В репортажа е разказан случай на жена, на която само по документи е извършена операция на коляното, за да се вземат пари по клиничната пътека.

Апостолов е бил управител на въпросната бургаска болница по същото време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase