Снимка: БАН
fallback

Четири златни и два сребърни медала спечелиха българските ученици от 34-ата Балканска олимпиада по математика, състояла се в Охрид, Македония. В отборното класиране отборът на България спечели първото място с 226 точки от възможни 240, съобщи пресцентърът на БАН.

Виолета Найденова и Кирил Бангачев от Софийската математическа гимназия /СМГ/ са със златни медали, както и Константин Гаров и Атанас Динев от Природо-математическата гимназия в Бургас. Иван Ганев от Американския колеж в София и Борислав Антов от СМГ са със сребърни медали.

Ръководители на отбора са асистент д-р Драгомир Драгнев, доц. Ивайло Кортезов и член-кореспондент Олег Мушкаров, като и тримата са от Института по математика и информатика при БАН.

След българския обор се нареждат отборите на Сърбия /208 точки/ и Румъния /182 точки/.

В 34-ата Балканска олимпиада по математика са участвали 20 отбора от 19 страни - Албания, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Гърция, Италия, Казахстан, Катар, Кипър, Киргизстан, Македония, Молдова, Румъния, Саудитска Арабия, Сърбия, Туркменистан, Турция и Черна гора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

erejnion

преди 6 години

До 23Съдейки по успехите на българите на Всерусийската олимпиада по математика, твърдението Ви е фактологически неверно.

20

erejnion

преди 6 години

До mс2Средната начална заплата на студент, завършил бакалавър по математика, в България, на пълен работен ден, е някъде към 2000 лева на месец. Лично познавам няколко човека, чиято НАЧАЛНА заплата бе 7000 лева на месец + бонуси. Та, как мислиш? Тези хора готови ли са за живота? Аутсайдери ли са? Тънят ли в беднотия?

19

mс2

преди 6 години

До 24Чия полза, твоята, тяхната или на обществото. За първото не знам.За второто - ако продължат да са добри, ще живеят интересен изпълнен с нови проекти и идеи живот, ще бъдат може би не най-богатите, но уважавани в средите си хора.Тук ще са аутсайдери, или нахапани от бездомните кучета, или пребити на улицата или тънещи в беднотия, но "несправили се" със живота, вършещи неразбираеми за околните работа, която е оценена от държавата на по-малко от тази на чистачката. Обществото, не му пука

fallback