Снимка: bgonair.bg
fallback

Учители и ученици от столичното 81-во СУ "Виктор Юго" отново излязоха на протест, за да поискат оставката на директора Елена Налбантова. Те искат тя да бъде сменена и на нейно място да бъде назначен нов директор с прозрачен и справедлив конкурс.

Припомняме, че напрежение в училището се породи, след като Налбантова уволни зам.-директорката г-жа Парцова поради недостатъчна квалификация. Това породи вълна от недоволство сред децата, които се застъпиха за преподавателя си и в крайна сметка г-жа Парцова бе върната на поста си. След случая директорката Налбантова излезе в дълъг отпуск и не бе открита за коментар.

Oще по темата

Учениците и родителите настояват за оставката на директора, тъй като не са доволни от работата й. Има и сигнали за оказван натиск върху учители и ученици.

"Не ни харесва начинът ѝ на поведение и отношение към работата й. Преди влизахме с пропуски, а сега не се знае кой влиза, кой излиза", сподели Илияна, една от ученичките, участвала в организирането на протеста, пред Bulgaria ON AIR.

По думите на председателя на училищното настоятелство Николай Чадаров учениците са били заплашвани, че ще им бъдат намалявани оценките, няма да им бъдат извинявани отсъствията, които са натрупали в рамките на три учебни часа по време на протеста. Направени са и списъци с имената на учениците, участващи преди две седмици в демонстрацията, които ще бъдат вкарани в една комисия по противообществени прояви.

"Това са методи на управление отпреди 40 години. Излиза, че протестът е противообществена проява. Не съм видял нито един ученик да чупи прозорец, да изкъртва ограда или нещо подобно", каза още Чадаров.

Той не е съгласен и с назначението на Елена Налбантова на поста и по думите му тя е била "спусната" преди 7 месеца без конкурс. Затова и протестиращите искат да се направи проверка как точно са се спрели на Налбантова и как е спечелила с 1 точка пред другия фаворит за поста.

Вилма Доминокива, старши експерт в Управление на образованието София-град, обаче не е съгласна с критиките срещу избора на Налбантова.

"Не мога да коментирам как са проведени тези конкурси, но има конкурсна комисия, която оценява професионалната подготовка и други качества на кандидатите и г-жа Налбантова е класирана от тази комисия на първо място. Ако е имало някакви съмнения за това, си има законови срокове, които са били обявени, още преди провеждането на конкурса, в които е можело да се протестира", коментира тя пред БНР.

По думите й Инспекторатът е направил анкетни карти и резултатът от тях показва, че наистина напрежение в училището има. То обаче не било само срещу Елена Налбантова, а като цяло - между учителите и ръководството на школото.

Доминикова заяви, че са направени срещи с директора на училището и са ѝ били издадени указания за предприемане на незабавни мерки за подобряване на микроклимата в училището.

По повод днешния протест тя допълни, че учениците могат да напишат едно писмо до някоя от институциите – към Министерството на образованието или до ДАЗД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

аре

преди 5 години

До АнонименНе баба Янка, а муцито Ваня Кастрева беше с автора Робинзон Крузо. Все пак да бъдем точни.

14

Anonimka babyy

преди 7 години

Кво възпитание бе? Тя има ли възпитание да ни обижда тая директорка? Аре малко като не сте в час с нещата не говорете ясно ли ви е бе ***

13

Анонимен

преди 7 години

Не съм бил с Илияна, но се навих. Давам 50 л., може ли някой да ми я осигури. Пишете на bik7830***mail.bg

fallback