Елена Налбантова. Кадър: Bulgaria ON AIR

След протестите на ученици, учители и родители в столичното 81 СУ "Виктор Юго" - директорът на школото Елена Налбантова върна на зам.-директорското място уволнената от нея Румяна Парцова.

Тази сутрин директорката е връчила заповед за прекратяване на заповедта й, с която я отстранява от поста.

Вчера сутринта изненадващият акт на Налбантова да отстрани Парцова изведе извън училището стотици деца, които настояха за връщането на уволнената учителка, която по думите им е била отстранена без причина.

Пред репортер на Bulgaria ON AIR деца споделиха, че уволнената г-жа е била за тях като втора майка.

"Винаги ни е помагала с каквото може и винаги е била зад гърба ни. Обединява ни да бъдем като екип и не бива да напуска това училище. Първо се говореше, че ще бъде отстранена и след това попитахме учителите дали е истина", разказа Илияна, момичето, което организира на протеста.

Самата Елена Налбантова също излезе на двора пред децата, които я посрещнаха с освирквания. Тя призна, че няма обяснение за ученическия протест, не е съгласна, че има реваншизъм от нейна страна към г-жа Парцова и е на този пост, за да спазва закона.

"С влизането в сила на Закона за училищното и предучилищното образование изискванията се повишиха. С цел повишаване на качеството пуснах характеристики. Парцова няма първо и второ ПКС и вчера й връчих заповед за прекратяване на договора. Най-лошото е, че са въвлекли учениците в тази грозна история. Ако искат да ми кажат нещо, има законен начин", коментира тя.

Днес обаче очевидно си е променила мнението, вероятно защото вчера следобед експерти от Регионалния инспекторат по образованието, както и десетки ученици, са имали среща в актовата зала на 81-во СУ, където Налбантова не е успяла да убеди страните, че отстраняването на Парцова е само на база нужна квалификация, защото двете са били конкурентки за поста - директор на школото и Елена Налбантова е взела първенството само с точка преднина пред конкурентката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase