Снимка: Bulgaria On Air

Университетите решиха да приемат промените, които служебното правителство иска да въведе за прием на студенти. Съгласието беше постигнато на проведеното вчера заседание на ректорите на висшите учебни заведения в България, каза в студиото на "България сутрин" проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите.

"След заседанието ние дадохме пресконференция, в която заявихме, че не сме против цялостното решение на министерството, а срещу бързите темпове, с които тези промени трябва да бъдат направени", отбеляза Тотев.

Седем държавни университета в България поискаха отмяна на новите правила, които Министерство на образованието и науката предложи. Те са за редуциране на студентите в некачествените и ненужни специалности и завишаване в необходимите професионални направления, за които има търсене на пазара на труда.

Проф. Тотев посочи пред Bulgaria ON AIR, че на вчерашното заседание съгласието да се приемат тези промени е последвано от две условия:

"Да се разговаря с министъра на финансите и да има определени компенсации за колегите, които са най-много засегнати", категоричен бе той.

Запитан има ли риск от фалити на висши учебни заведения след тези нови правила за субсидиите, председателят заключи: "За фалити не мога да говоря, но ще има колеги, които ще бъдат в много тежка финансовата ситуация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase