Архив: Булфото

Служебният министър на образованието Николай Денков предлага непрозрачна процедура за избор на оценители на проектите за научни центрове, в която има корупционен риск и риск от загуба на 350 млн. лева, смята лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Вчера Министерството на науката и образованието обяви нова обществена поръчка за избор на експерти, които да оценяват проекти по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". С идването на служебния министър на образованието Николай Денков стана ясно, че европарите по програмата са временно спрени заради нередности в управлението й.

Според Кунева е необяснимо защо при приключена още в края на януари обществена поръчка за избор на оценители, сега министърът я спира, без да обяви класиране на кандидатите и обявява нов конкурс, през друг орган, при друг ред, за същия предмет – избор на оценители за проектите.

Още по темата

"Денков обяснява като мотив за спирането на конкурса, че не се били явили най-добрите фирми, но когато един министър каже такова нещо, се питаме дали няма предвид конкретна фирма", каза Кунева и добави, че обществената поръчка, която той сега спира, е обявена по негова идея.

По думите й Денков трябва да декларира публично има ли конфликт на интереси и дали е участвал пряко или косвено в изработването и подготовката на проекти за научни центрове, за която процедура сега отговаря като министър.

"Като не позволих да ръководи програмата, му казах, че е за негово добро - може да бъде обвинен в конфликт на интереси, защото идва от самите научни общности и като част от тях, би бил уязвим от такива подозрения", каза Кунева.

Тя попита кое гарантира, че в новообявения му конкурс ще участват достатъчно учени, отговарящи на изискванията.

"Представяте ли си как световни учени търсят целенасочено обявения конкурс на сайта на българския МС и кандидатстват за него или да допуснем, че ще бъдат насочени и подканени да го направят", коментира още Кунева. 

Внимавайте с оценителите при ромските проекти, които спрях, проблемът беше същият, сега ЕК ще е двойно по-бдителна, предупреди Кунева и допълни, че при това положение вече има риск от загубата на 350 милиона лева поради тази смяна на подхода в последния момент.

"Има огромна опасност, когато сам сменяш правила в движение, които самият ти си изработил и защитил, да доведеш до щета за държавата, каза тя. Да си измиеш ръцете с предшественика си не е държавническо", коментира още тя.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 години

Ami Gerb ne sa li komuniagi.Spretese veche!! Vsichki ste komuniagi ili tiahni naslednitsi.....

14

Анатема

преди 4 години

Набира скорост и скоро ще прелее народната "любов"към тази кривоустата червенясала бабичка.

13

Нашите щуробаджанаци

преди 4 години

настанени в БАН,дремят на бюджетни заплати, ако не ги мързи, четат лекции насам-натам или приработват и другаде и твърдят, че в БАН разработват някакви велики научни проблеми, но резултатът от работата им щял да проличи след 20 години!
И като се зададе опасност да ги разритат, появява се инициативата да бъдат похарчени 350 МИЛИОНА ЛЕВА,за разработване на проекти за създаването на някакви бъдещи центрове, в които да работят "свръхкомпетентните" сегашни БАН-аджии и да "раждат" "върхови постижения!