Снимка: архив Reuters

Facebook и Twitter влизат в учебниците на българските ученици. Това предвижда проектът за нова учебна програма, която е качена за обществено обсъждане.

Според документа децата ще се учат как да зачитат правото на лична неприкосновеност в интернетq както и да описват действията, които да се предприемат при нейното нарушаване.

От учениците ще се очаква също да задават настройки за защита на личната информация при използване на социална мрежа, пише "Монитор".

Още по темата

В програмата е заложено също така седмокласниците да инсталират антивирусна програма на компютър, да сканират и откриват вируси.

В трети клас пък малките ученици ще трябва да свързват държавните институции като Народното събрание, правителството, както и президента с техните основни функции. Една от темите залегнала в проекта на учебна програма по “Човек и общество“ за трети клас е свързана с правата и задълженията на гражданите на България.

В девети класи пък учениците вече ще изучават суперкомпютри, грид и облачни технологии.

Освен това от гимназистите ще се очаква да познават основните сайтове на държавни институции, да намират в интернет информация за електронните услуги за гражданите предлагани от основни правителствени и неправителствени организации.

Сред новите понятия са "електронно правителство", "електронната търговия", "електронно заплащане" и др.

В учебното съдържание в проектите по български език пък е предвидено учениците да могат да могат да разпознават интервюто, репортажа, информационна бележка като медийни текстове.

Публикуваните учебни програми не са окончателни. По тях могат да се изпращат коментари и предложения за промени в срока определен за обществено обсъждане. Те трябва да влезнат в сила от учебната 2018-2019 година.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase