Архив: Булфото

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с лидерски позиции в 21 от 25 професионални направления, с които участва в стандартизираните класации за 2016 г. в шестото, ново издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. В него се сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели, съобщиха от МОН.

Според проучването завършилите информатика и компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски" и администрация и управление в Американския университет в Благоевград имат среден месечен облагаем доход от над 3000 лева.

В системата за 2016 г. средният осигурителен доход на завършилите български висши училища нараства от 925 лева през миналата година до 1020 лева през настоящата, а делът на регистрираните безработни сред тях спада от 3,74% през миналата година до 3,38% през 2016 г.

Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната, спада до 23% от близо 25% година по-рано, а този на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства от 46,54% до 47,34% през 2016 г.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления "Медицина“, "Фармация“, "Дентална медицина“ и "Военно дело“.

Най-висока е регистрираната безработицата сред завършилите професионалното направление „Социални дейности“ (5,46%). През 2016 г. това е единственото професионално направление, в което се наблюдава безработица над 5%, докато през миналата година с подобна висока безработица се отличаваха 6 професионални направления. Най-ниско е приложението на придобитото висше образование сред завършилите Туризъм (19,29%).

Има увеличение на студентите в направленията, за които е прието да се смята, че има недостиг на кадри като информатика и компютърни науки и медицина.

Най-висок успех от дипломата за средно образование имат приетите студенти в първи курс в направлението медицина, фармация и дентална медицина.

Техническият университет в София има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет в София е първи в 5 от 5 професионални направления, в които обучава студенти.

С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София. Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Сред показателите за подготвяне на рейтинговата система на университетите са учебният процес в тях, научната дейност, учебната среда, предлаганите социалнобитови и административни услуги, престижът на университетите, реализацията на завършилите на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase