Снимка: Булфото, архив
fallback

През миналата година заради бедност и социални причини у нас от училище са се отказали 2300 ученици.

"Не ги делим по етнически произход, но от училищните директори знам, че огромният процент от тези деца са от ромската общност", призна министърът на образованието Меглена Кунева заради проекта за стипендии за ромски ученици.

Oще по темата

"Тези стипендии са съвместна инициатива на МОН и на Ромския образователен фонд, и участието на нашата държава е 40 процента - това са 12 евро или 24 лева от общата сума за стипендията от 30 евро", обясни тя, цитирана от БТА.

Останалите средства са от Ромския образователен фонд, който дава пари за стипендиите.

"Средно у нас учениците за успех взимат по 35 лева стипендия, независимо от етноса им, а таванът е 50 лева", поясни Меглена Кунева.

Тя съобщи, че държавата дава годишно 21 милиона лева за стипендии и субсидии за ученици.

"Стипендиите от 30 евро са за 700 ромски ученици в гимназията и това би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образованието", заяви министър Кунева.

"Това са ромски ученици в 9-и и в 10-и клас, които десет години са полагали усилия и са се борили с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер, борят се със социален и с приятелски натиск да се откажат", коментира вицепремиерът.

"Говори се, че стипендиите премахвали равния старт, но е точно обратното - в момента равен старт няма", каза министър Кунева.

Като пример тя посочи, че едно дете, което расте в къща с книги, на което и двамата му родители говорят български и са грамотни, и могат да му помогнат в домашното, ще се справя по-добре и то "не е равно с дете, което няма всички тези условия".

По думите й "второто дете има много тежката задача да наваксва и когато стигне 9-и и 10-и клас, това е истински успех и неговият добър успех не е равен на добрия успех на дете, расло в много по-добри условия".

"През 2020 г. една четвърт от вливащите се в пазара на труда у нас ще са роми - това са фактите", каза министър Кунева.

Тя заяви, че в Сливен работодателите предпочитали за работници "дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите не са грамотни, но и децата не са грамотни".

Това показва, че имаме проблем с образованието на ромската общност, заяви вицепремиерът и уточни, че стипендиите за ромските деца са само една от мерките на МОН.

Предучилищното им образование става задължително и при него, децата, които не говорят български език, ще могат да наваксват, а и по проекта "Твоят час" има допълнителни часове, каза министър Кунева. Тя заяви, че ще се срещне с родители от Добрич, които се обявиха срещу стипендиите за ромски ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Меня

преди 7 години

Много хитра игра изигра госпожа Кунева - айде сега съпоставете колко милиона роми има в България и колко Българи. Сега ги преубразувайте в гласове. Колко Българи ще гласуват от България и колко не. А сега давайте довършете уравнението деца.

91

торбалан

преди 7 години

да след 2020 година ще има само политици , полицаи , *** и кучета

90

факултето

преди 7 години

Бащите и майките им не знаели български.Ами те и данъци не плащат и ток и вода.Интеграция -ама няма как да стане.Поне през този век.

fallback