Снимка: Reuters, архив
fallback
Повече от половината от учениците в гимназията не знаят колко е минималната работна заплата, 80 на сто от тях нямат представа за размера на осигуровките и данъците, които се удържат от заплатата. Това сочат данните от проучване за финансовата грамотност на учениците.
 
Изследването е направено сред над 5 хиляди и 200 ученици от различни по вид училища във всички области на страната, информира БНР.
 
Данните сочат, че около 70 на сто от гимназистите не разбират ефекта на инфлацията и реалния лихвен процент.
 
Половината от тях не преценяват правилно промоции от типа "купи едно и получаваш второто на половин цена".
 
Една пета от учениците в прогимназията определят кредита като доход и смятат, че нетната заплата е по-голяма от брутната. Половината от тях мислят, че няма разлика между дебитна и кредитна карта.
 
Основните изводи от изследването са, че липсват познания за печеленето на пари и базова финансова грамотност.
 
Препоръките са, да се въведе предприемаческо образование, а децата да се ограмотяват финансово чрез опит, като това включва учители и родители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

кочина

преди 7 години

За съжаление в БГ няма права има само задължение да сме живи и да плащаме за щяло и нещяло, в момента се бистри как и умрелите да плащат... Кажи му бг политик и не го обиждай повече...

11

Пожар в МОН

преди 7 години

Да, така е. Децата нямат грам икономическа грамотност. За това най-великите експерти на света, тези от МОН, внесоха нов предмет - "ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО", който децата учат още от първите 4 класа. В него не се учи какво означава заплата или БВП, а ги карат да рисуват самолетчета и да си ги продават едно на друго за въображаеми парички. После децата в напредналите класове учат сложни и излишни формули за изчисляване на сложна лихва, без даже да знаят какво представлява. ПОЖАР В МОН! ГИЛОТИНА ОТПРЕД!

10

gtf

преди 7 години

и кво от туй ?

fallback