Снимка: архив, Булфото

Всяко училище само ще решава дали да иска амбулаторни листове или познатите досега медицински бележки, за да уважава отсъствията на болните ученици. Това каза зам.-министър Диян Стаматов пред БНТ.

Той обясни, че практиката с амбулаторните листове се налагала, тъй като по-големите ученици често фалшифицирали медицинските бележки. От министерството обаче не са съгласни да въведат мярката само за тях, а не и за началния курс, където такива нарушения практически няма. Нововъдението срещна отпор сред родителите заради факта, че ще се удължи времето за чакане пред кабинетите на личните лекари.

Според родителите министерската мярка е прекалена заради чакането пред лекарските кабинети особено когато се отнася за малки ученици, които едва ли ще тръгнат да фалшифицират бележки.

В интерес на истината държавният образователен стандарт за приобщаващото образование, в който е залегнала новата рестриктивна мярка, все още не е приет от Министерския съвет. Някои училища обаче вече започнаха да го изпълняват и да изискват амбулаторни листове. Според зам.-министър Стаматов мярката не е задължителна.

 "Това е необходимо там, където има забелязване за фалшифициране на документи, коментира Стаматов. -  Ако училището е забелязало, че няма проблем с отсъствията и няма фалшив документ досега, просто не е необходимо, но там, където това е практика - това е необходима превенция.

Стаматов не е склонен да се разделят учениците на малки и големи и мярката да важи само за горния курс. За да се запази лекарската тайна за заболяването, амбулаторният лист ще се заверява само от лекаря или сестрата на училището и няма да става достояние на други хора.

Стаматов допълни, че извинителните бележи от родителите остават същите. Те трябва да са в свободен текст, но написани четливо и грамотно.

Още един проблем възникна в училищата, свързан с отсъствията. Всеки месец те трябва да изпращат до министерството справка за всеки свой ученик какви отсъствия е направил.Това натоварва допълнително класните ръководители.

 "Ние вече ставаме все повече администратори и все по-малко и по- малко учители. - заяви зам.-директорът на 125- СОУ Венелина Николова и попита: Въпросът ми е кому е нужно това нещо, на кого са необходими данните човек по човек колко отсъствия е направил той в училище."

Според Стаматов справката се е наложила, тъй като училищата вече са обвързани със социалната политика за отпускане на детски надбавки. Ако един ученик има повече от 5 неуважени отсъствия на месец, парите вече няма да отиват при родителите му, а ще се пренасочат към училището. Като цяло позволените отсъствия по неуважителни причини са 15.

Ако ученикът направи повече, училището ще реши каква мярка да предприеме - преместване в друг клас, предупреждение за преместване или директно решение за крайната санкция - преместване в друго училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase