Снимка: Булфото, архив
fallback

Качество или хаос? С тези определения за българското образование спориха ГЕРБ и БСП от трибуната на парламента в първия учебен ден.

Партиите отбелязаха началото на новата учебна година с декларации, в които си отправиха взаимни упреци.

"Няма нови учебници! Ще се учи по нови програми със стари учебници", констатира депутатката от БСП Марияна Бояджиева.

"Първокласниците нямат буквар! Родинознанието изчезва. По програмата от първи до четвърти клас няма да се изучава българска история. Същият хаос е и с учебните програми след пети клас - нови програми със стари учебници", обясни още социалистката.

Тя припомни, че седмокласниците ще учат в една и съща година материала от две. В програмата на шестокласниците пък липсвал материал за цяла учебна година. Така Бояджиева описа напрежението в образованието, за което нямало как да не се говори и по време на празник.

От ГЕРБ пък обвиниха опозицията в политическа безотговорност, защото всявала неоправдан и лъжлив смут за провал в образователната система.

"ГЕРБ твърдо вървим по пътя, на който образованието е в основата на стабилната политика и успешната държава", обяви шефката на просветната комисия Милена Дамянова. 

Тя нарече новия закон за предучилищното и училищното образонание "необходимата промяна за постигане на качествено образование и икономическа стабилност на държавата". 

Дамянова обясни, че в него е заложен "принципът на свободата на избор и правото на образование и личен просперитет – за детето, за семейството, за учителя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Учител

преди 7 години

Дамянова винаги е говорила простотии.

18

гтф

преди 7 години

едно мога да кажа хубаво за комунизма, методите на обучение даваха и дават много по-добри резултати. Отхвърлени от време оно методи, като неефективни сега се прилагат по "западен" образец ... резултата не закъснява - образованието ни е под всякаква критика а нарежданията идват от хора не българи.

17

колхозник

преди 7 години

Най-ниската учителска заплата трябва да е 2 000 лева.

fallback