Снимка: bgonair.bg
fallback

Отборът на Техническия университет в София създаде първия студентски спортен автомобил, тип "болид", който вече представи страната ни на няколко състезания в Европа.

"Идеята е от преди две години. Наши колеги са гледали репортажи, клипове, състезания, и са решили да създадат отбор Formula Student и в България, като най-подходящото място за това е Техническият университет", сподели инженерът по електроника Иван Кулин пред Bulgaria ON AIR.

Момчетата са започнали да набират спонсори, след като проектират основните компоненти на колата. С времето колата става реалност.

Отборът успя да направи колата за по-малко от година. Запалването на двигателя, който е от мотоциклет, се оказва една от най-големите трудности пред екипа. Колата е тествана до 160 км/ч и е на стойност над 35 000 евро, като момчетата получават подкрепа от над 40 фирми, които им осигуряват части за автомобила.

В направата на автомобила основна роля има и Владислав Иванов, който напътства момчетата в направата на колата. Първият болид ще вземе участие в регионални състезания, а догодина отборът започва направата на нова кола.

"Предстоят безброй подобрения. Трябва да направим болида доста по-лек, защото в момента е над 280 кг. Конкуренните болиди са близо 100 килограма по-леки от нашия", каза още Иван.

Вижте повече в репортажа на Божила Симова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 7 години

Хайде експертите заварчици да се свържат с момчетата от отбора и да им предложат курс по заваряване. Бъдете полезни с нещо.

8

Bravos

преди 7 години

Bravos

7

Анонимен

преди 7 години

Верно заварките къртят

fallback