Снимка: Булфото, архив

От МОН не виждат опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година. Това увери заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, след като от Агенцията по заетостта изнесоха данни, че към момента има близо 1400 свободни работни места за учители.

Още по темата

Юли и август са месеците, в които се търсят най-много учители във всяко българско училище или детска градина, обясни Стаматов, цитиран от БНР.

Според него през тези два месеца трябва да се осигури кадрово системата.

"Обикновено никога учебната година не започва без учители. Не считам, че тази година повече са свободните работни места от всяка предходната", коментира той, въпреки че от Агенцията по заетостта оповестиха друга информация, според която през юли миналата година свободните работни места в образованието са били малко над 850.

Цветан Цветански от Центъра за образователни инициативи обаче смята, че въпросът трябва да се реши стратегически, а не година за година.

"Проблемът е как учителската професия да стане атрактивна. Естествено, заплащането трябва да стане атрактивно", подчерта той.

Според него учителите са натоварени с много административна работа, която парадоксално се увеличава.

"Преподавателят не разполага със свободата не да бъде контролиран, а да бъде наблюдаван. Той се чувства като човек, от когото нещата не зависят. Учителите усещат силен административен натиск и заплахата, че ще бъдат санкционирани", каза още Цветански.

Около 3/4 от учителите искат сами да си избират програмите, сочи проучване.

Това е изключително положително в свят, който става все по-автономен и хората трябва да се научат сами да контролират живота си. Законът за училищното и предучилищното образование дава такива възможности, смята Цветански.

Трябва да се използват и модерни форми на оценяване - с критерии, нива, където да е ясно съотношението между знанията и уменията. Шестобалната система може би е изчерпала своето време въпреки нашата носталгия към нея, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase