Снимка: БТА

Все повече държави в ЕС, включително и България, осъзнават, че образованието е национален приоритет, а не един от националните приоритети, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на конференцията "Насърчаване на инвестициите в образование чрез инструментите и фондовете на Европейския съюз: Възможности за България и Румъния", организирана от ЕК.

Във форума участва и еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, който е на посещение в София.

До този момент основните инструменти в сферата на образованието бяха европейските структурни и инвестиционни фондове, и програмата за европейско сътрудничество "Еразъм плюс", в които България се включва активно, каза министър Кунева.

Тя отбеляза, че когато през 2014 г. се обяви Европейският фонд за стратегически инвестиции, наричан жаргонно "Плана Юнкер", с него на европейския бизнес се даде цялата свобода да предлага проекти с обществена значимост.

Днес се оказа обаче, че за година и половина основните проекти са за енергетика, урбанизация, инфраструктура, достъп до интернет, а много малко са за здравеопазване, каза вицепремиерът Меглена Кунева, пише БТА.

Тя добави, че има и проекти за изследвания и иновации, но в България, региона и в цяла Европа няма проекти, свързани с образованието, с професионалното образование или с ученето през целия живот.

"Това е изпусната възможност", коментира министър Кунева и попита как ще се изпълнят идеите за индустриализацията на Европа, като най-конкурентната икономика, базирана на знанието, и как ще се задържат младите таланти и работливите хора в България, в Румъния и Европа. Затова трябва да наваксваме, посочи вицепремиерът.

Най-важният политически път в Европа е "кооперирай, прави сътрудничество", защото поне за десетилетие това ще е мотото за ЕС, каза Меглена Кунева и отбеляза, че това може да се направи през знанието. Надявам се да можем да направим съвместни проекти с Румъния, Гърция и с други страни от региона, посочи вицепремиерът.

Това е четвъртата работна среща за насърчаване на инвестициите в образованието и избрахме София, защото България изпълнява образователна реформа, каза еврокомисар Наврачич. По думите му България има много активен образователен сектор, учители и политици, които се ангажират българското училище да стане конкурентоспособно.

България много активно участва в Плана Юнкер, внасяйки 1 милион евро в Европейския фонд за стратегически инвестиции, каза еврокомисарят. Наврачич заяви, че насърчава идеята за инвестиции в образованието, защото Европа изостава по публични разходи за този сектор.

Едни от най-важните умения са дигиталните и не е важно само учениците и студентите да ги владеят, но и учителите, посочи Тибор Наврачич. Той отбеляза, че затова трябва да се търсят добри и гъвкави форми за обучение на учителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase