Снимка: Reuters, архив
fallback

Над 10 000 слаби оценки имат зрелостниците на тазгодишните матури. Това стана ясно от обобщените резултати от изпитите, представени в Министерството на образованието.

Слабите оценки на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас през тази година са 4189, а на втория държавен зрелостен изпит по 13 предмета по избор на учениците двойките са 6460.

Oще по темата

Тази година резултатите от Държавния зрелостен изпит по български език са най слаби от началото на провеждането на матурите у нас. Почти 9 на 100 от зрелостниците имат двойки на изпита по български език. Това заяви в началото на представянето на резултатите вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

На първата задължителна матура по БЕЛ, която се състоя на 18 май, са участвали 47 991 зрелостници, а на втората матура, на 20 май, по избор между 13 предмета, са се явили 48 471 зрелостници, съобщава БТА.

Министър Кунева отчете, че 131 зрелостници имат максималните 100 точки, а 59 зрелостници са с 0 точки. На матурите 86 зрелостници имат по две пълни шестици /6,00/, а 4637-ма имат по две отлични оценки /от 5,50 до 6,00/.

2325-ма зрелостници имат по две слаби оценки, а осем са с 0 точки и на двете матури.

7466 зрелостници няма да получат дипломи /14,97 процента/ на тази сесия, като сред тях са и хора, завършили в предишни години, но не успели да вземат тогава матурите си, и затова са се явили на тази сесия, обясни заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

И през тази година скалата за оценяване на държавните зрелостни изпити започва от 23 точки за оценка "среден три", а за "отличен" - от 5,50 до 5,99, точките са от 77 до 94,5.

Отличен шест се получава от 95 до 100 точки.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Наблюдател

преди 7 години

Като гледам правописа на авторът на статията Валерия ***, май и тя трябва да се яви на поправителен изпит. Журналист?!, пък неграмотен! Какво остава за учениците. Срам!

46

бисер граматиков

преди 7 години

Не могат да се анализират резултатите от матурите без да се вземе предвид до колко адекватно и честно са проведени изпитите. Имам преки впечатления от студенти, завършили през последните 10 години. Средното им ниво е под това на отличници в 7-и клас. Това не означава, че дипломите им не са "отлични", напротив. Възможно е нивото на последните зрелостници да е по-високо от това на предишните, ако допуснем, че оценяването тази година е по-адекватно. Ако не е - нямаме достатъчно инфо за изводи.

45

Анонимен

преди 7 години

До БерлинСуетите водещи до всеобща простотия + страха както и букети от личностни разтройства поощрявани с думата традиция!

fallback