Архив: Булфото

Работни варианти на учебните програми по общообразователните предмети за трети, четвърти, седми, девети, десети, 11-и и 12-и клас са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката в раздела "Общо образование", в рубриката "Учебни програми", съобщиха от МОН.

Според Закона за предучилищното и училищното образование новите учебни програми ще влизат в сила поетапно.

През учебната 2016-2017 г. учениците в първи и пети клас ще учат по вече утвърдените нови програми. Одобрени са и програмите за втори, шести и осми клас, които влизат в сила през учебната 2017-2018 година.

В момента експертите от МОН продължават работата по програмите за останалите класове. По новите програми за трети, седми и девети клас ще се учи от учебната 2018-2019 година, за четвърти и десети клас - от 2019-2020 година, за 11-и - от учебната 2020-2021 година, за 12-и клас - от учебната 2021-2022 година.

Вариантите на програмите се публикуват сега в отговор на искането на учители, на социалните партньори и на родители да се представи цялостната визия за обучението по съответните предмети. Информацията е важна и за авторските колективи, които работят по изготвянето на новите учебници. Така те ще имат представа какво учебно съдържание се залага в следващите класове, за да се осигури както връзката по хоризонтала - между отделните учебни предмети, така и по вертикала - надграждането в рамките на един учебен предмет по класове, етапи и степени.

Същинското обществено обсъждане ще започне, когато се публикуват проектите за учебни програми за тези класове. В началото на 2017 г. ще бъдат публикувани проектите на програми за трети, седми и девети клас.

Българските автори, чиито произведения се изучават от пети до 12-и клас, са Константин Преславски, Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Добри Войников, Петко Р. Славейков, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, П.К. Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Гео Милев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Никола Фурнаджиев, Елисавета Багряна, Димитър Димов, Димитър Талев, Веселин Ханчев, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Блага Димитрова, Христо Фотев, Борис Христов, Виктор Пасков.

Програмите по чужди езици за 9-12-и клас и по гражданско образование ще бъдат публикувани в страницата на МОН по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase