Снимка: Reuters
fallback

Просветният министър Меглена Кунева обяви, че в университетите вече се усеща нуждата от мениджър до всеки ректор или декан.

"В българското висше образование се счита за "срамно" да се говори за бизнес, но всъщност то е бизнес със своите особености. И докато деканът или ректорът е много повече уважаван учен заради неговите академични постижения, то именно мениджърът е този, който трябва да поеме административно-стопанската част на управлението", каза Кунева по време на дискусия "Научните чудеса на България" в БАН.

Oще по темата
Според министърката темата за мениджърите си проправя път и безспорно това е работеща световна практика. Кунева обаче призова да се помисли внимателно преди това да бъде въведено и у нас. Тя припомни, че Софийският университет вече обяви конкурс за мениджър.

Според Кунева водещ елемент във финансирането трябва да бъде възможността за реализация - както за национална, така и за глобална.

"Липсват софтуерни специалисти, има излишък от икономисти - така е през последните 15 години и така ще бъде през следващите поне 10. Докато си прехвърляме отговорността между МОН и университетската автономност, се появяват, засега основно в ИТ сектора, множество частни инициативи, които да запълнят празнотата - не с образование, а с обучение", каза още вицепремиерът, цитирана от БТА.

Кунева съобщи и че в МОН се работи активно по Програма за подпомагане на младите учени в България. Тя обясни, че програмата обезпечава задържането на млади висококвалифицирани специалисти у нас, което следва да е основна дългосрочна стратегия и принцип в политиката на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

Проклета комунистическа снаха! "На 22 април 1984 г. Меглена Кунева се омъжва за Андрей Пръмов, син на българския партизанин и политик от Българската комунистическа партия Иван Пръмов, тогава председател на Централния кооперативен съюз и народен представител, бивш министър и секретар на ЦК на БКП, бъдещ посланик."

17

До ШибиРиби

преди 8 години

Към МОН има Фонд научни изследвания. Оттам се отпускат доста парички за финансиране на одобрени проекти. Комисията, която одобрява проектите, се състои от представители на различни научни дисциплини. Там стават големите далавери и безобразия. Почти всичко се урежда с връзки.На тези дивотии беше посветена книгата, която публикува преди няколко години Емил Хорозов. Той доказа, че в нашата наука действа мафия. Оттам тръгват бедите. Това, че имаме умни хора, просто не се отразява на науката ни.

16

vlady

преди 8 години

Има случаи на големи учени мениджъри - най-яркият пример е проф. Ал. Томов създал две важни фундаментални икономически теории - теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел и приложил успешно своите теории в Кремиковци и ЦСКА.

fallback