Снимка: Reuters

Просветният министър Меглена Кунева обяви, че в университетите вече се усеща нуждата от мениджър до всеки ректор или декан.

"В българското висше образование се счита за "срамно" да се говори за бизнес, но всъщност то е бизнес със своите особености. И докато деканът или ректорът е много повече уважаван учен заради неговите академични постижения, то именно мениджърът е този, който трябва да поеме административно-стопанската част на управлението", каза Кунева по време на дискусия "Научните чудеса на България" в БАН.

Още по темата
Според министърката темата за мениджърите си проправя път и безспорно това е работеща световна практика. Кунева обаче призова да се помисли внимателно преди това да бъде въведено и у нас. Тя припомни, че Софийският университет вече обяви конкурс за мениджър.

Според Кунева водещ елемент във финансирането трябва да бъде възможността за реализация - както за национална, така и за глобална.

"Липсват софтуерни специалисти, има излишък от икономисти - така е през последните 15 години и така ще бъде през следващите поне 10. Докато си прехвърляме отговорността между МОН и университетската автономност, се появяват, засега основно в ИТ сектора, множество частни инициативи, които да запълнят празнотата - не с образование, а с обучение", каза още вицепремиерът, цитирана от БТА.

Кунева съобщи и че в МОН се работи активно по Програма за подпомагане на младите учени в България. Тя обясни, че програмата обезпечава задържането на млади висококвалифицирани специалисти у нас, което следва да е основна дългосрочна стратегия и принцип в политиката на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase