Снимка: архив, Булфото
fallback
16 206 места са останали незаети в университетите през настоящата учебна година, пише "Монитор". Вузовете са обявили 75 074 места за студенти, като от тях са се запълнили 58 868, а останалите са останали незаети.
 
Така за поредна година за затвърждава тенденцията, при която висшите училища раздуват план-приема си въпреки малкия брой зрелостници и в крайна сметка обявените места остават незаети.
 
Тази ситуация е резултат от предишната система, при която МОН само одобряваше предложения план-прием на университетите, без да има право да го коригира, коментира заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.
Oще по темата
 
Той допълни, че с приетите вече промените в Закона за висше образование очаква това разминаване между обявен и реализиран прием да е много по-малко.
 
С промените от следващата учебна година МОН ще има право да реже местата в университетите, а финансирането ще бъде обвързано не само с бройките приети студенти, но и с качеството на обучението, което предлагат вузовете.
 
Според проф. Денков разминаването се дължи и на демографската криза. От 2010 до 2015 година броят на зрелостниците, които излизат от висшите училища, е намалял с 25%, а през тази година се очаква абитуриентите да са около 53 хил.
 
В процентно съотношение държавните вузове са са справили по-добре със запълването на местата си от частните. Реализираният прием при вузовете разчитащи на субсидия от хазната е 85,21%, а при частните този дял е 54,22%.
 
Най-много незаети места има при икономиката – 1537, следвана от филологията, която е на минус с 919 бройки. 780 по-малко от обявения план, пък са и първокурсниците по педагогика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Бивш студент

преди 8 години

А ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" е първенец по свободните места! Но за сметка на това се правят все повече и повече измислени и неприложими специалности, за да се вливат паи от заблудените студенти, които са финансирани от родителите си! Чудя се как още не са закили този университет?! А, знам - "Интереса клати феса!"

18

Анонимен

преди 8 години

За да стане човек добър професионалист не може да разчита само на университета, трябва да се самообразова непрекъснато, да ходи на стажове, дори да не са платени и т.н. А относно следването- на този етап просто е толкова лесно, че няма смисъл да се отказвате, никога не се знае кога какво ще ви потрябва, дори само като формалност, каквато е дипломата.

17

Анонимен

преди 8 години

Крайно време е да се обърне плочата и държавата да казва какви и колко специалисти и трябват. Примерно 50 инженера - какви специалности, в кои университети да учат и на база конкурс да сключи договор със съответните лица. Крайно време е да има изисквания за качеството на обучение. Както писа някой по-долу - нивото на обучение в днешните университети тук е ниво техникум, а дори и 1 идея надолу! Завършил електроинженер не знае какво е резистор! Това дава ТУ! (сигурно важи и за другите)

fallback