Снимка: Reuters. архив
fallback

За разминавания в учебните програми алармираха издатели, които вече са започнали работа върху новите учебници, пише вестник "Стандарт". Едно от тях е свързано с това, че понятия и термини, които би трябвало да бъдат въвеждани през основните учебни предмети, се въвеждат чрез дисциплини като "изобразително изкуство".

Oще по темата

В тези часове съгласно новите учебни програми децата от пети клас учат понятията "вид" и "жанр", които първо би трябвало да бъдат усвоени в часовете по литература, за да се възприемат по-ясно и разбираемо. Освен това петокласниците ще имат уроци по теория, в които трябва да учат понятия, необходими основно на изкуствоведи - "ескиз", "фактура" /напластяването на бои върху платното/, "текстура", "композиция".

Понятието "мащаб" пък първо влиза в употреба през часовете по география, а едва след това се учи по математика.

Съществува и друг проблем - тъй като учебните програми са качвани на парче, авторите на учебници за пети клас не са наясно какви понятия и термини се въвеждат в трети и четвърти клас, за да ги употребяват в новите учебници.

Все още не е ясно как ще бъде решен въпросът с помагалата, но новият екип на министерството вече е имал среща с издателите, за да търси решения.

Министър Меглена Кунева е била категорична, че няма да има смяна на учебници по средата на учебната година, каквото бе намерението на предишния министерски екип.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 12Пич да не си един от собствениците на частни училища в България построени с пари на народа?За да просперира всяка нация най- важното е нивото на образование. Вече 2 милиона от умните избягаха на запад , като по-голямата част от тях станаха слуги. Това ли е решението според теб? Изхода е затвор за тези , което освен училището унищожиха цялата държава. А че в училище се учат хиляди глупости съм съгласен.

11

Анонимен

преди 8 години

Пълнят им главите с ненужно сложни и безмислени неща.В резултат хлапетата се отегчават става им скучно и само гледат как да не учат.И кой би ги обвинил реално.Като се замисли човек какви хора са им писали учебниците... И какво пише в тях.

10

Пешо СРБИНО

преди 8 години

Он ПЕШО Е много ЛУдддд и все паг ун е виновен

fallback