Снимка: Булфото, архив
fallback

Задачата на 15 септември т.г. първолаци и петокласници да прекрачат училищния праг с нови учебници става все по-невъзможна. Асоциация "Българска книга" смята да заведе дело срещу заповедта на просветния министър Тодор Танев за оценяване и одобряване на проектите на учебници за тези два класа, съобщи в. "Сега" като се позова на организацията на книгоиздателите.

Ако то бъде спечелено и заповедта бъде отменена, почти сигурно е, че нови учебници за децата в срок няма да има.

От асоциацията коментираха единствено, че жалбата е в "предварителна част по съответната процедура" и по същество ще бъде внесена на 25 януари, след което ще бъдат дадени повече подробности. Новината потвърди и Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета".

Той обясни, че оспорването на въпросната заповед се подкрепя от всички издателства, членуващи в организацията.

Основният мотив е, че така написан, документът на МОН не поставя издателствата пред равни условия и не гарантира справедлива оценка на проектите.

"Текстовете се обжалват първо от юридическа гледна точка - дали съответстват на закона. Главното ни притеснение обаче е, че заради възможността проектите да се внасят и оценяват и по-рано, преди срока за приключване на конкурса, едни издателства ще имат предимство пред други", коментира Кицевски.

Заради малкото време, оставащо до началото на новата учебна година, просветният министър реши да се застрахова и да одобрява проектите на издателствата в хода на подаването им в МОН, а не всички накуп на обявената крайна дата - 9 август т.г. Затова и в заповедта му пише, че проектите може да се внасят всеки ден до 9 август т.г., а отварянето им ще става на открито заседание на 10-о число всеки месец. Целта е дотогава всички подадени проекти да бъдат оценени и да се пристъпи към следващите стъпки - оценяване на учебниците от учители, печатане и разпространението им.

Според Кицевски обаче така някои участници ще бъдат дискриминирани и няма да има справедлив конкурс, тъй като на практика един и същ продукт няма да бъде оценяван по едно и също време от еднакви оценители. Издателите не са съгласни и с разпоредбата, според която учебниците трябва да бъдат одобрени от поне 50% от разглеждащите ги учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

АTAKICT

преди 8 години

До Мен ОТ 2017 ГОДИНА ЩЕ СЕ ИЗУЧАВА ЗАДЪЛЖСТЕЛНО ТУРСКИ ЕЗИК И ИСТОРИЯ ТАКА ЧЕ СЕ ГОТВЕТЕ ЗА ТОВА ВЕЧЕ Е ГОТОВ ЗАКОНА ЗА ТОВА А ТАНЕВ МЪЛЧИ КАТО

5

предлагам

преди 8 години

Да върнат старите учебници със съвсем леки добавки .И нека се знае ,че преди България беше развита и уважавана държава с индустрия и армия, а сега е на кавала дупката.

4

Анонимен

преди 8 години

Ей, тия ненормалници да вземат да променят съдържанието на учебници, защото съм шокиран какво четох снощи. В учебника на брат ми за 3 клас пише, че по време на Османското робство българи и турци живели заедно, едва ли не "щастливо", обменяли песни, обичаи, традиции, а на всичкото отгоре българите имали право да изповядват собствената си религия???!!!!? Не ви ли е срам, бе?!?!???

fallback