Снимка: архив Ройтерс

Учителите по георграфия започват символичен протест днес. Те ще преподават, закичени с протестни лентички на реверите. Причината за недоволството им са учебните планове, които предлагат от Министерството на образованието.

Според плановете на ведомството в 5, 6 и 7 клас изобразително изкуство и музика ще се преподават по 190 часа, а География – 174 часа.

"Ние смятаме, че това е причината за Черната Златка, че това е причината преди Кристалина Георгиева да вземе важен пост, друг човек да изложи България", каза пред БНР Марин Русев, председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.

Златка Димитрова, по-известна като Черната Златка, се прочу с познанията си по география в един от епизодите на Big Brother. Тогава тя посочи Англия за столица на Великобритания, а Виена – на Брюксел.

Русев обясни още и че членството ни в ЕС и регионалният подход изискват децата ни да правят разлика между Девин и Девня и да не търсят Малко Търново близо до Велико Търново.

Той обясни, че целта на символичният протест днес е да покаже, че учителите по география съществуват, но през последното десетилетие са принудени да се съгласяват с решения, създадени изкуствено по кабинети.

Доцентът обясни и че в цялостното обучение от 5-ти до 12-ти клас съотношението история/география е приблизително 63 на 37.

"Ние смятаме, че историята е изключително важна, но според нас проблемите в нашето общество заслужават да се обърне внимание на географията, на това, което е предизвикателството на съвременния ден", каза Марин Русев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase