Снимка: flickr
fallback

Депутатите решиха, че ще има глоби за родители, които не записват децата си в училище или детска градина.

Санкцията, която е записана в окончателно приети текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, е от 50 до 150 лева.

Oще по темата

В същия размер ще е глобата и за родители, които не осигурят присъствието на малчуганите в забавачка или училище.

От 5000 до 10 000 лв. пък ще е глобата за лица, които без регистрация организират и провеждат дейности по отглеждане, възпитание и обучение на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас с цел издаване на документ за завършена предучилищна подготовка.

Автор или издател на познавателна книжка, учебник или учебен комплект, който разпространява произведението в отклонение от одобрения проект, ще се наказва с глоба или съответно с имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв.

Толкова ще е и глобата за автор или издател, който заблуждава, че познавателната книжка, учебника или учебния комплект, който продава са одобрени от просветния министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

След като е задължително, трябва да бъде безплатно! Държавата да покрива таксите за градините на децата, подлежащи на задължително обучение.Сега се прибирам от родителска среща в градината. Беше си просто рекет.

11

...

преди 8 години

Хубаво, ще ме глобят, ама как да го запиша на градина като няма свободни места? Да ме глобят. Пука ми. Нама да запиша детето си в градина, в която 80% са със сини веници, щото видиш лисамо там имало места.

10

Одитор

преди 8 години

И аз се питам: сега няма система, която да проследи и удостовери, че моето дете ходи редовно на училище в друга страна - членка на ЕС. Не съм се регистрирала в Посолството, имам национален осигурителен номер и ползваме здравни услуги към работодателя ни. Училището е в района, в който живеем, посещават го и децата на други колеги. И сега какво: ще ме глобят ли? Със 150 лева? Ами то повече са разходите за училище. Това не е глоба.

fallback