Снимка: bgonair.bg
fallback

Яман и Ямама - две сирийски деца, които прекрачват училищния праг за първи път в България. Децата не са се обучавали в Сирия и много искат да се научат да четат и пишат, разказва историята йм Bulgaria On AIR.

Ямама е на 9 години. Пътят й до България е бил тежък. Баща й Ахмед оставя семейството си в Сирия преди 2 години, за да търси безопасно място за живеене. По-късно Ямама, брат й Яман и майка им тръгват към България, за да търсят спасение заедно с Ахмед. Ямама казва, че се е страхувала много, но тук се чувства спокойно и в безопасност.

"Искам да остана тук, защото за мен вече няма Сирия. Българите се държат добре с нас, но в погледите им виждам по-различно отношение. Досега никой не ме е обиждал или наскърбявал", разказва 9-годишното дете.

Ямама не познава българчета, но иска да се запознае и да си намери приятели. Споделя, че най-много й липсват приятелите и роднините. Сега те са на границата в Турция и не знае кога ще се видят отново. Ямама обича да играе и да рисува. С нетърпение очаква да започне да учи български език.

"Искам да се науча да чета на български и на арабски и да завърша училище", споделя тя.

Малкият й брат Яман мечтае да стане лекар, за да помага на хората като тях, които бягат от войната. Тук се чувства добре, но често си спомня за Сирия.

"Искам да се върна в Сирия, ако войната там спре, ако не – искам да остана в България", казва той. Яман разказва, че е бил най-уплашен, когато са разрушили къщата им и са останали на улицата. Знае, че е трябвало да напуснат родината си, за да спасят живота си.

Яман не се притеснява да ходи на училище. Той също иска да си намери нови приятели. Обича да рита топка и да рисува. Прави портрети на майка си и баща си, а понякога рисува дома си в Сирия.

Бащата на децата Ахмед няколко пъти благодари на държавата и на всички хора, които са им помогнали. След 4 месеца във Военна рампа, семейството му вече има хуманитарен статут, но нямат пари да се издържат.

"След като напуснахме жилището във Военна рампа останахме на улицата. Благодарен съм за помощта, но без работа няма как да се издържаме. Не можем да живеем без пари. Аз искам да работя", заяви бащата.

Ахмед не се притеснява, че децата му няма да бъдат приети добре в училище. Казва, че не би ги записал, ако очаква да се държат лошо с тях. Той иска да остане да живее тук със семейството си и в момента учи български, за да си намери работа.

"Почти от три години съм тук. Ако не исках да живея в България, нямаше да доведа семейството си", завършва той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Динева

преди 8 години

Само в България ли не приемат чужденците?? Независимо от къде са това са деца!! Какво ще кажете за миксираните класове в Германия,Холандия,а Франция и Белгия??? Там е пълно с деца от цял свят!!! Що за расисти сме!??

46

сиси

преди 8 години

Съгласен съм,че тези деца трябва да учат.Но преди да започнат в съответния клас трябва да научат български.Не знаейки езика и попадайки в клас те няма да научават нищо и ще падне и нивото на останалите.

45

Анонимен

преди 8 години

Аз съм сигурна, че като се установи човекът и осъзнае къде е попаднал ще се изнесе на запад заедно с децата и жената.

fallback