Снимка: архив Булфото
fallback

Повече мислене и по-малко зубрене и интернет пожела на учениците просветният министър Тодор Танев на прага на новата учебна година. “Не искам поколение, което да разчита за информацията си само на интернет. По-малко интернет и повече разговори за това как да се мисли. Мислене, а не назубряне на битки, реки, математически и химически формули“, заръча още министърът пред bTV. Той призова и родителите да карат децата си да мислят.

Oще по темата
На прага на новата учебната година просветният министър обеща и увеличаване на учителските заплати. Това ще стане вероятно догодина, а сумите, с които преподавателските възнаграждения ще скочат, ще бъдат с около 70 лева повече.

“Философията на голямата реформа – по-близо до живота“. Така министърът обясни приемащите се промени с новия закон за училищното образование. Танев защити едно от основните изменения – основното образование да се завършва в седми клас, а средното – и в десети. Според него стъпаловидното образование на гимназистите ще им даде възможност да бъдат по-близо до живота и да усвояват професия в училище.

Министърът на образованието потвърди и решимостта си да се пребори с фантомните училища и мъртвите души в клас. Според последните данни в 16 училища има 505 такива случаи. В три града пък имало и цели училища, в които не се провеждат редовно занятия.

Тодор Танев потвърди и за сигнали за училища, в които се преподава на турски, въпреки че по конституция българският език е задължителен в клас. “Имаме сигнали и ги подаваме в МВР. Прокуратурата и правосъдието трябва да вземат мерки в това отношение“, каза министърът.

Той защити и Софийския университет от атаките срещу него. Преди дни тв разследване разкри големи злоупотреби в Алма Матер.

“Нападенията срещу СУ са систематични и ежедневни, те са леко целенасочени. Има много проблеми в ръководството, част от тях се дължат на многократно намаляваната субсидия. Убийството, което се опитват да направят на този университет, е национално престъпление. Нека да не говорим за СУ така лековерно“, призова още Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

jitie i stradanie

преди 8 години

bg targoviata na prosveta i obrazovanie e zle v importa i exporta na pazarite. Peche piperki na tenekiata za bg lutenitsa i misli inovatsii za Cherven piper na prah za ooneto.

10

Анонимен

преди 8 години

До анонимен 16Учители има, но няма качествени, мотивирани учители от нов тип. Защо мислиш, че образованието се ограничава само до училищната възраст. Не си ли чувал за програмите "Образование за цял живот". На практика огромната част от активното население трябва да се "преобразова" - гражданско образование, ИТ, езици. И тук не става въпрос само за малцинствата. Тогава БГ ще стане по-добро място за живот.

9

Анонимен

преди 8 години

Голям реформатор е тоя.. хаха ще падна.. Трябва такава зверска реформа в образованието, че чак да се рине от дъното до горните етажи... а тея тука си мислят, че правят нещо със 70лв увеличение ОТ ДРУГАТА ГОДИНА... и борба с фиктивни ученици... мале мила...

fallback