Снимка: Архив Reuters

Във всяко училище трябва да има психолог и трябва да се изгради цялостна държавна политика за детското психично здраве. Около това мнение се обединиха председателят на асоциация "Родители" Цвета Брестничка и Милена Николова от "Националната мрежа за децата" в ефира на Bulgaria ON AIR по повод тревожните данни, че всеки ден едно дете опитва да посегне на живота си.

"Бюджетът на училищата не позволява във всяко училище да има психолог, а нуждата е очевидна. Малките училища са лишени поради по-малкия брой ученици. Има голяма нужда да има целево държавно финасиране, за да може да има адекватно психологическо обслужване", каза Цвета Брестничка.

Още по темата

По думите на Милена Николова има остра нужда лекарите да специализират детска психиатрия, тъй като според данните всяко второ дето има нужда от консултация. Тя препоръча да се направи национално проучване на детското психично здраве и да се види каква е нуждата от такъв тип услуги и програми.

Цвета Брестничка очерта причините, поради които децата са склонни към самоубийство. По думите ѝ трябва да се подобри цялата атмосфера в училищата.

"Децата често посягат на живота си, защото не се чувстват подкрепени от хората около себе си. Агресията и самоагресията се коренят в липсата на връзка с другите. В момента училището не предлага възможности децата да общуват по пълноценен начин, да споделят това, от което се вълнуват, и това, от което се притесняват.

По думите на експерта трябва да има отделено време, в което да се подобряват социалните умения на децата, а не само заедно да учат и да усвояват информация. По този начин децата ще могат да се сближат помежду си за кратко време.

Брестничка смята, че трябва да се подобри и комуникацията между училището и родителите. "Класните ръководители са хората, които трябва да модерират този процес, но никой не ги учи как да се случва това. Нямат опит как да работят с родителите. Родителските срещи често са формални, административни", обясни Брестничка.

Тя допълни, че често семействата не разбират, че тяхното дете има психично разстройство и прилагат дори физическо насилие с цел да се коригира поведението му. А в случаите, когато се установи състоянието на детето, родителите са затруднени, защото нямат достъп до психиатрични услуги, а частните струват скъпо.

"В такава ситуация семейството е напълно безпомощно, защото няма уменията да се справи с проблема.", заключи тя.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase