Снимка: архив, Булфото
fallback

Патриарх Неофит поиска с писмо до председателката на Народното събрание Цецка Цачева - църквата да участва в законодателния процес по приемането на закони, потребни на българския народ

Съобщението е публикувано на сайта на Светия Синод и в него се казва:

Обръщаме се към Вас по повод сътрудничеството ни във взаимна полза за обществения диалог в законодателния процес по приемането на закони, потребни на българския народ.

Светата ни родна Православна църква всякога е проявявала загриженост и е изразявала позиция по онези обществени отношения, които намират законодателна уредба...

През последните близо 15 години установила се практика е законопроекти с предметен обхват по важни обществени въпроси, които се отнасят до живота, здравето, морала, образованието, културното наследство, здравен и социален статус на духовенството, статус на вероизповеданията, данъци, вещно-правни въпроси и др. да се изпращат за становище на Св. Синод от председателя на съответната водеща постоянна комисия.

Светият Синод всякога се е отзовавал и е представял своите становища, както за първо четене по принципите на изпратените му законопроекти, така и с предложения за конкретни редакции за второ четене.

Добра практика беше да се канят определените от Св. Синод представители при обсъждането на законопроектите на първо и второ четене в постоянните комисии, за да вземат отношения по принципите и конкретните разпоредби на законопроектите.

Прави впечатление, че в последно време, тази взаимно полезна практика и за двете институции е позабравена, но искрено се надяваме, че не е изоставена.

Конкретен пример, който можем да посочим е Законопроектът за предучилищното и училищно образование, който не е изпратен за становище на Св. Синод на БПЦ, нито са поканени негови представители на обсъждането му на първо и второ четене в заседанията на водещата постоянна Комисия по образованието и науката.

От отделни народни представители и общественици се информирахме, че е приключило обсъждането на законопроекта за второ четене във водещата комисия и се очаква доклад за второ четене в пленарно заседание на Народното събрание...

Държим да Ви уверим, че Св. Синод не само от години наред поставя жизненоважния въпрос за духовното и телесно здраве на българското общество - въвеждането на вероучение в българското училище, но и може да бъде полезен по принципни въпроси, свързани с развитието на човешката личност, които са в основата на Христовото учение и християнската нравственост.

Не бива да се забравя, че когато е нямало българска държава и образователна система в годините на робството, единствено Църквата е съхранила образованието чрез училищата, създадени и поддържани от нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

ей така

преди 8 години

Да се поучим от чичко Сталин - поповете да виснат за брадите, по ред - първи, който има ролекс, втори, който има кола над 20 хил лева и т.н.

39

red_charger

преди 8 години

Eто ги следващите ламтящи за власт пари "свети" ***...не само във властта, но и в църквите нямат място тия нещастници!!!

38

Анонимен

преди 8 години

Мда... 500 години турско не успяха да унищожат Българската църква, но 50 години комунизъм и 25 години мутренски преход успяха. Алилуя!

fallback