Снимка: архив, Булфото
fallback

Педагогиката, английската и българската филология изпревариха правото по брой кандидат-студенти в Софийския университет, пише в. "Монитор", цитирайки справката на Алма Матер за най-желаните специалности.

И трите специалности са в топ 10, докато правото въобще не фигурира в класацията.

"През последните година пазарът на труда се пренасити с юристи. От години наблюдаваме засилен интерес към педагогиката, все повече кандидати се ориентират към т.н. вечни професии", коментира пред всекидневника зам.-ректорът на Софийския университет доц. Милена Стефанова.

Влияние оказва и все още високата летва за прием в право. Там кандидатите могат да се класират с оценки от двата най-тежки изпити – по български език и литература и история, които представляват разработване на тема. Бележката от матура също не служи за прием в право.

Друг важен фактор е, че висшистите по право у нас имат по-малък шанс за реализация в чужбина.

За поредна година психологията е най-желаната специалност в Алма матер. На второ и трето място в класацията са "Публичната администрация" и "Английската филология". Четвъртата най-желана специалност е "Социални дейности”, а петата - "Културология". На шесто и седмо място са "Българска филология" и "Педагогика". Топ 10 допълват още "Компютърни науки" и "Софтуерно инженерство".

Резултатите от първото класиране в Софийския университет ще бъдат обявени във вторник.

В УНСС пък традиционно най-желаните специалности са "Финанси и счетоводство и контрол", "Икономика и бизнес" и "Право".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 8 години

Да затова на интервю за работа идват пенсионери или пред пенсия, или такива, които не могат да заемат поста.Интересни данни. Че искат да учат е едно, но колко от тях влизат в детските градини или в училищата, е по-правилно да се попита? И колко остават като си вземат първата заплата или като открият работа с по-високи средства и по-малка отговорност.

23

асдфг

преди 8 години

И по какъв критерий го определяте това, че тези, които завършат право имат малък шанс за реализация в чужбина? При една втора магистратура, изкарана в чужбина примерно- някакъв бизнес или международни бизнес отношения и т.н шансът ти за реализация си е доста голям... Има ли желание- има и начин.

22

до 21 инженер

преди 8 години

приятелю, не знам какъв инженер си, но щом най добрия ви е тройкажия, ми е малко страшно

fallback