Снимка: архив Булфото
fallback

Наесен заплатите на учителите може да бъдат увеличени. "Винаги наесен се случва това. Дано стане", заяви пред Нова телевизия образователният министър проф. Тодор Танев.

"Преди няколко дни премиерът обеща да бъдат намерени 20 милиона лева допълнителни средства. Ние сме в непрекъсната връзка със синдикатите. Разчитам на опита на Янка Такева", каза министърът.

Oще по темата

Но не е само синдикатът, сега вече има и политическа воля това да се случи, убеден е Танев. По повод непрекъснатите намеци за оставка в образователното ведомство министърът заяви, че целта на нападките е да се дискредитира правителството.

Относно скандала с купуването на отговорите за матурите министърът заяви, че по думите на главен комисар Терзийски става дума за административни нарушения, а не за изтичане на информация от министерството.

"Повтарям -  от министерството нищо не е излязло. Предишни години може да се е случило, но тази година - не", убеден е министърът.

За преписването на матурите и дали ще има наказани той заяви, че квесторите в страната са над 10 хиляди души. "Възможно е стотина да са съучаствали с действие и бездействие", допусна Танев. По записите много внимателно ще видим какво са правили. Има преписани, има еднакви работи, става въпрос за свободния текст при зрелостниците, поясни той.

"Хванахме 84 абсолютно еднакви работи. Сега по видеозаписите ще видим какво се е случило. В Ардино миналата година са били открити много еднакви работи и хората са си затворили очите". Става въпрос на ниво Районен инспекторат, поясни той.

Миналата година училището беше на 7 място в класацията по успех при зрелостниците, тази година е на 653 място. Това подбива авторитета на цялата система и доверието към българския учител, убеден е Танев.

Той отново заяви, че от следващата година ще бъде променен начинът, по който се правят матурите. Събрали сме много информация и ще променим много неща. Според министъра има принципна, философска грешка при сегашното провеждане на матурите, затова ще има промяна на наредбата. В момента, в който ученикът излезе, той веднага ще може да си пресметне точките за верните отговори и ще знае как се е справил, разкри министърът.

По повод случая с 14-годишната ученичка, която наби учителя си, проф. Танев заяви, че повечето училища нямат този проблем. Според него трябва да се заздравят връзките между семейство, училище и общество, а родителите тряба да участват в педагогическия процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Калина Станкова

преди 8 години

Въпрос на култура . Един човек като не е точен и коректен , за какво повече да говорим . Има ли смисъл от повече коментари . Няма нали ???

26

Анонимен

преди 8 години

С КОЛКО %?МОЖЕ БИ 2-3% ЗА НАЙ-ПОСЛУШНИТЕ, А?А за директорите около 20-30%, нали?Па и те да си купяят хубави коли!

25

Павката

преди 8 години

До Анонимен 12 Ще ти отговоря като човек познаващ системата отвътре. Образователната система като повечето системи е функция на обществото. Когато имаш болно общество получаваш болно образование. Единици учители идеалисти не могат да компенсират обществени проблеми натрупвани с години - могат единствено да помогнат на по-ученолюбивите да вземат живота си в ръце навреме. Докато в множеството Български домове има повече снимки на фолкзвезди отколкото книги на Възрожденци това няма да се промени.

fallback