Снимка: Булфото

И тази година просветното министерство е дало на седмокласниците текст на матурата за преразказ, който е едносюжетен и са с по-проста композиционна рамка.

"Няма непознати думи в творбата, но може би има само една, за която "се застраховахме" и я изведохме в подтекст - "мрянка" - вид речна риба", обясни Красимира Александрова, експерт по български език и литература в Министерството на образованието и науката, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя отбеляза, че героите в творбата са само двама, в нея е назовано едно лично име и няма такива подробности, които биха затруднили седмокласниците при възприемането на текста.

При преразказа на откъс от творбата "На Изток от Запада" от Мирослав Пенков седмокласниците трябва да са преразказвали вярно, точно и последователно, според съдържанието на художествения текст, коментира още експертът.

Над 61 000 седмокласници трябваше да се явят днес на националното външно оценяване по български език и литература в седми клас.

Изпитът беше в два модула, като на втория модул учениците трябваше да напишат преразказ по непознат в училище текст, с дидактическа задача.

Според задачата седмокласниците трябваше да преразкажат подробно текста от името на неутрален разказвач.

"Учениците трябва да са се съобразили с критериите за оценяване, които са оповестени на сайта на МОН и те не са променяни от години", каза Красимира Александрова.

Тя добави, че преразказът в максимална степен трябва да отговаря на осем критерия, като учениците трябва да се съобразили и с поставената им дидактическа задача.

"При написването на преразказа учениците не трябва да са употребявали микротекстове с коментарен или интерпретативен характер. Те трябва обаче да са се съобразили максимално с пунктуационната, граматичната, лексикалната и правописната норма", обясни Александрова.

Тя добави, че седмокласниците е трябвало да преобразуват пряката реч в непряка, да използват подходящо основно глаголно време и да съвместяват глаголните времена и наклонения. Не е маловажно и графичното оформяне на текста на преразказа, отбеляза експертът.

Сборникът с разкази "На Изток от Запада" е на Мирослав Пенков, роден през 1982 г. в Габрово. Той е завършил Първа английска гимназия в София, а през 2001 г. е приет в Университета в Арканзас. Пенков преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase