Снимка: СРООПН

Днес, в Деня на Земята, беше създаден пресклубът на отборите по природни науки в България. На среща с медиите олимпийците, които редовно ни карат да се гордеем, представиха най-вълнуващото от близкото технологично бъдеще.

Основната цел на клуба ще бъде да ни информира за постиженията и успехите на олимпийските ни науки по природни науки, донесли на страната ни над 600 медала от най-престижните състезания за младежи в света.

"Тук сме, за да създадем приятели“, заяви председателят на сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки - Алексей Христов, при откриването на събитието. Негов водещ пък беше Драго Симеонов.

На срещата всеки от отборите представи по новина от бъдещето, на която ще се радваме съвсем скоро. Отборът по астрономия и астрофизика например обясни защо бъдещето може би съвсем не е тук, на Земята.

Отборът по математическа лингвистика ни разкри, че съвсем скоро ще говорим на един език с всички машини, а физиците издадоха тайните на антиматерията с новината, че дори в нашето собствено тяло се образува антиматерия.

Отборът по информатика ни увери, че роботите скоро ще могат да мислят сами, а и да се обучават от това, което се случва около тях. Съвсем скоро можем да очакваме и робот, който да мисли като човек.

Отборът по химия представи колебателните рекции - нещо като вечно движение в химията, които са смятани за невъзможни на теория, но вече се доказва, че на практика се случват и то с много широко разпространение.

Математиците ни разкриха, че математиката не е толкова точна наука, колкото всички си мислим, а биолозите ни вдъхнаха надежда, че ще успеем да удължим живота си, поне толкова, че да поживеем 800 – 900 години в космоса.

В края на срещата стана ясно, че за отборите и страната ни предстоят още много състезания и успехи, но и предизвикателства и че Олимпийският пресклуб ще играе важна роля в бъдещето развитие не само на олимпийските състезатели, но и в образованието и науката въобще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase