Снимка: архив, Булфото

Предварителните кандидатстудентски изпити по български език и литература и по география ще се състоят днес в Софийския университет "Св.Климент Охридски" - от 9.00 и от 14.00 часа.

Изпитът по български език и литература е писмен и ще продължи четири астрономически часа. На него всеки от кандидат-студентите ще избира да пише по една от двете изпитни задачи. Първата от тях е за създаването на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата.

По втората изпитна задача кандидат-студентите ще създават самостоятелен аргументативен текст в избрана от тях жанрова форма, в който трябва да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

Изискванията към кандидат-студентите са да създават задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст, да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми, и да проявят знания за националната културна и литературна история, подчинени на конкретния проблем.

Изпитът по география също е писмен и е върху учебния материал от задължителната и профилираната подготовка по география и икономика. Изпитът ще е във вид на тест от 100 въпроса, от които 40 ще са от учебния материал по география за девети клас, а останалите 60 въпроса ще са от учебния материал за десети клас.

Тестът ще съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси, и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение. Всеки въпрос ще има само един верен отговор от четири възможни отговора, отбелязани в теста с буквите А, Б, В и Г.

Всеки верен отговор ще носи по 1 точка, а максималният брой точки от теста е 100. Изпитът ще продължи три часа, а правилните отговори от него ще се публикуват на страницата на СУ няколко часа след завършването му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase