Снимка: архив, Булфото
fallback

Въвеждането само на един учебник по предмет за всички курсове на образование предвижда внесеният от БСП в деловодството на парламента законопроект за народната просвета.

Oще по темата

„Дълбоко убедени сме, че трябва да съществува връзка между квалификацията и пазара на труда. Днес чрез професионалното образование, което предлагаме, сме убедени, че средните специалисти ще имат връзка с пазара на труда“, обяви Валери Жаблянов.

Според него законопроектът гарантира качествено образование за всички.

„Българското учителство е гръбнакът на образователната система и затова предвиждаме създаването на национален институт, който да се занимава с държавно финансиране за квалификацията на учителите. Проектът на БСП е проект, който е ориентиран към запазване на традицията, стимулиране на учители и равенство на българските деца“, каза още Валери Жаблянов.

Милена Дамянова от ГЕРБ обаче упрекна, че предложението на БСП е зле преписан законопроект на ГЕРБ. Според нея той има една единствена цел – да саботира и блокира приемането на един от най-важните законопроекти.

„Внасянето на проекта в последната минута е, за да не се приеме новия закон за образованието. Това е един законопроект без ясни цели, в който отсъстват важни държавни образователни стандарти като този за усвояване на българския език и много други неща. Недоумение буди и фактът, че видни юристи са допуснали този законопроект грубо да наруши Конституцията с един текст“, заяви Милена Дамянова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Едно ку-ку

преди 9 години

До токоТова, дето го обясняваш за униформите не е така - като ти кажат ,,кихни 50 лв. за ризка", а то не е само тя, как точно биха се чуствали бедните ученици?До един българинНаправи си труда да влезеш в сайта на Oxford University Press - има по няколко учебника за различните степени. А що до останалите предмети - хайде всички да учим по една дебела книга, ****ната им на профилираните паралелки. Извинявам се за изказа, но е трагикомично.

18

Анонимен

преди 9 години

От години печатането на учебници е най доходното перо на разни издателства, поникнали като гъби, а писането им доходно перо за всякакви титуловани особи без понятие от детска психика и развитието й. Корупцията е безумна. Отделно учебниците станаха полигон на политически битки срещу националната култура, история и памет.

17

Оногондур

преди 9 години

Веднага да се провери кой от ГЕРБ има връзки и финансови интереси в различните печатници.

fallback