Училището в Дебелт. Снимка: Булфото
fallback

Държавната агенция за закрила на детето е установила сериозни пропуски и нарушения при проверката в ОУ "Антон Страшимиров" с. Дебелт, община Средец, където преди дни ученик  от осми клас изнасили 11-годишно момче.

Oще по темата
От ДАЗД съобщават, че на 10 и 11 декември комисия, назначена от председателя на Агенцията е направила проверка в училището.

Нарушено е правото на детето на закрила срещу насилие, регламентирано в Закона за закрила на детето.
Не е гарантирана сигурна и безопасна среда за децата.

Нарушена е и комуникацията на училището с органите за закрила на детето - Дирекция "Социално подпомагане" в Бургас, органите на Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за закрила на детето, както и с родителите, е установила проверката.

Въпреки че са били налице индикации за осъществено сексуално насилие върху ученик в училището, директорът, класният ръководител, ресурсният учител и медицинският специалист в училището не са уведомили незабавно органите за закрила, не са информирали родителят на детето, са констатирали от ДАЗД.

В училището липсва пропускателен режим, не е имало охрана и/или видеонаблюдение, няма разписани ясни правила как и къде се осъществява дежурството на учителите.

Директорът не е осъществявал контрол на дейностите по опазване на живота и здравето на децата и дейността на дежурните учители и възпитатели, а само на учебната дейност, установява още проверката на ДАЗД.

Ще бъдат предприети административно-наказателни мерки спрямо директора, класния ръководител, ресурсния учител и медицинския специалист в училището и ще бъде поискана дисциплинарна отговорност за работещи в учебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

?

преди 9 години

Как си пускат децата на училище още в тази ромска дупка?

18

Анонимен

преди 9 години

ostavete ziganeto na mira-vsicki ste rasisti.

17

zoro

преди 9 години

Бабата на изнасиленото дете е починала от инфаркт след случилото се....

fallback