Снимка: Dnes.bg
fallback

Раницата на един ученик от шести клас тежи 6 килограма и 800 грама.

За този абсурд  съобщи пред Dnes.bg Анна Николова. Майката на шестокласничката Лена е възмутена от образователната ни система, защото за програма от 5 учебни часа, в раницата на детето е необходимо да се поберат тетрадки и учебници със солидна маса.

Според вътрешния правилник на училище едно от задълженията на всеки ученик е: „да носи всички учебни помагала и материали, необходими за нормалното провеждане на учебните часове. Контролът се осъществява от учителя по съответния предмет”.  Наредбата на министерството задължава родителите да осигурят на децата си всички необходими помагала и учебници за провеждане на всеки учебен час.

От друга страна обаче, съгласно конституцията на Република България, образованието на децата до 7 клас е безплатно.

„Получава се едно разминаване между конституцията и наредбите на министерството”, твърди Анна Николова.
Тя е дала 120 лева за помагала и учебни тетрадки за шести клас.

„Децата са задължени да носят съответна учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас, за домашна работа и съответното помагало, а не да носят 7-килограмови тетрадки и учебници”, добави разгневена от абсурдната ситуация майка.

„От тежките раници децата могат да получат деформация на скелета, които да доведат до болки в кръста, гърба, раменете и врата. Теглото на ученическата раница не трябва да надвишава 15% от  теглото на детето и да е съизмерима с ръста му”, твърдят лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

преди 9 години

uraaaa

45

До -10

преди 9 години

Освен мускулната маса, която съм натрупал (а тя не е много, не съм някое напомпано ***) ми донесе знания като четене, писане и смятане. До колко тези знания са ми полезни в живота е друг въпрос. А до колко тези знания могат да се усвоят по друг, по-добър начин е съвсем отделна тема. Родители, не глезете и не изнежвайте децата си, за да не се оплаквате после от тях. Не казвам да ги правите спартанци, но все пак всичко с мярка...

44

ДДД

преди 9 години

А как си представяте смисълът на "Учебна тетрадка по четене"?Има такава, дори и да не ви се вярва. Състезават по глупави идеи за пари и *** от МОН им ги одобряват.

fallback