Български ученици са спечелили два златни и един сребърен медал на 26-ата международна олимпиада по информатика в Тайпе, Тайван, Снимка: МОН
fallback

Български ученици са спечелили два златни и един сребърен медал на 26-ата международна олимпиада по информатика в Тайпе, Тайван, която се проведе в периода 13-20 юли, и два сребърни и три бронзови медала на Международната олимпиада по физика в град Астана, Казахстан, проведена от 13 до 21 юли 2014 г. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Отборът на България се е класирал на 7-мо място в света по брой на отличията на олимпиадата по информатика.

Медалистите от нея са Христо Веселинов Венев, 10-и клас, СМГ - София - златен медал; Енчо Иванов Мишинев, 9-и клас, МГ "Атанас Радев" - Ямбол - златен медал; Момчил Павлинов Пейчев, 12-и клас, МГ "Д-р Петър Берон" - Варна - сребърен медал.

Ръководители на отбора са били главен асистент Емил Келеведжиев и доц. Красимир Манев.

Българските участници в олимпиадата по информатика в Тайпе ще се завърнат днес в 14.00 ч. на летище "София" със самолет от Амстердам.

Медалистите от Международната олимпиада по физика са: Катерина Найденова от  ПМГ „Акад. Н. Обрешков” -  Казанлък, със сребърен медал; Ангел Шерлетов от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” – Казанлък, със сребърен медал; Станислав Щерев от МГ „д-р Петър Берон” – Варна, с бронзов медал; Виктор Кузманов от Американския колеж в София със спечелен бронзов медал и Радостин Димитров от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” – Казанлък, също с бронзов медал.

За втори път Катерина Найденова получи престижната специална награда на Европейското физическо общество (European Physical Society) за най-добре представило се  момиче на олимпиадата.

Ръководители на участниците са доц. д-р Виктор Иванов от СУ „Климент Охридски”  и гл. ас. д-р Димо Арнаудов от СУ „Климент Охридски“.

Отборът се връща в България на 22 юли в 8.45 часа на терминал 2 с полет от Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

kocho

преди 9 години

До Анонименteia niama da badat tuk

14

Анонимен

преди 9 години

Браво на децата! Да пробиеш в една такава държава, която е на автопилот и в която образованието е тотално сринато, то това си е велико постижение. И все пак, нека сме оптимисти, защото когато миналото и бъдещето се сблъскат се получава настоящето! Нека да има повече такива новини.

13

прогнозата

преди 9 години

Значи, тия пичове още до края на тая година ще получат покани от видни американски фирми и университети, на които няма как да устоят, а за България ще остане само статията в днес.бгНе го казвам с лошо, поросто така работи света, тези, които се борят успяват да вземат всичко, а Бългаиря се бори, но в състезанието по копане скоростно към дъното :)

fallback