Снимка: Булфото, архив
fallback

Заплатите на учителите до 35 години ще бъдат увеличени от 1 юни, съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова в Бургас.

Oще по темата
В момента министерството води преговори с представители на синдикатите, които поискаха 5 процентно увеличение на заплатите на всички учители от 1 септември, предаде БТА.

Клисарова каза, че на дневен ред са две стратегии за развитие на висшето образование и комуникационно-информационните технологии. Те са готови и до 15 дни ще влязат за решение в Министерски съвет, поясни Клисарова.

По думите й министерството обмисляло и въвеждането на стажанти учители, които да работят в училищата.

По-рано днес Клисарова съобщи, че в Бургас ще има нов здравен факултет, в който ще се обучават медицински сестри и рехабилитатори. През учебната 2014-2015 година във факултета ще бъдат приети 140 рехабилитатори, 80 медицински сестри, а преподавателите, който ще работят там на трудов договор ще бъдат 46.

Факултетът ще бъде формирован към университет "проф.д-р Асен Златаров". По новото изискване медицинските сестри трябва да имат степен "бакалавър" и да учат 4 години.

Министърът каза още, че одобрените такси за кандидатстване и обучение в държавните висши училища като цяло остават на нивото от миналата година. Увеличение от 2 лв. до 100 лв. има в седем университета, но никой от тях не е предложил максимално възможните по закон такси, които са в размер на 2/3 от нормативите за издръжка, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Невен

преди 10 години

До qwe. Споко, не се пали толкова, няма как заплатите им да станат повече от на старите учители, така че не се пали толкова. А и Ани е права: химикалки, хартия и причие консумативи ...

43

qwe

преди 10 години

Toва е ДИСКРИМИНАЦИЯ по възраст!!!

42

Ани

преди 10 години

Увеличението може би ще компенсира разходите ни за маркери за бяла дъска, листове хартия и другите консумативи, които купуваме за работата ни в училище! Стискам палци да стане, защото си мисля, че е само обещание............ преди избори........

fallback