Министърът на образованието Анелия Клисарова по време на дискусията. Снимка БТА

От първи юли тази година ще има повишение на началната заплата на младите учители до 35 години, обсъжда се то да бъде между 30 и 50 лева, като сега се правят разчетите. Това съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова на дискусия за необходимите политики и практики за привличането и задържането на млади хора в учителската професия.

Сега началните заплати на младите учители в училищата са различни - има заплати от 450 лева и от 500 лева за младите педагози, но те се определят от училищните директори, каза министър Клисарова, цитирана от БТА.

Министерството на образованието и науката подготвя стратегия, която да мотивира младите учители да влязат в клас, а опитните учители да останат в училище, допълни тя.

Още по темата
Клисарова отбеляза, че се предвижда социален пакет, като първата стъпка от него е отделянето на средства през тази година за плащане на средства за личния транспорт на учителите, които преподават в училища в отдалечени населени места.

Водим разговори и с общините за възможни жилища за учителите, които искат да работят в по-малките населени места, добави министърът.

Тя за пореден път заяви, че учителската професия трябва да стане регулирана професия и да изисква строго определени учебни планове и стандарти, за да се гарантира качеството в образованието. Това означава, че педагогическите факултети в университетите трябва да имат единни стандарти за качествата и уменията, които трябва да имат висшистите, завършващи педагогика, обясни министър Клисарова.

Трябва да има стажант-учители и това да са студентите в трети, четвърти или в пети курс, които да имат платени стажове в училищата, каза образователният министър.

По думите на Анелия Клисарова средствата за тези стажове могат да се финансират пилотно от оперативните програми на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase