Снимка: Булфото, архив

91% от българските студенти са в риск от трудова експлоатация, ако днес решат да потърсят лятна работа в чужбина. Това показа проучване на международната неправителствена организация “Кампания А21”, която се бори против трафика на хора, проведено сред 1140 студенти от 7 университетски града в страната в периода март-април 2014 г.

Всички анкетирани студенти са били помолени да отговорят на 6 въпроса, които уж проверяват готовността им за временна работа в чужбина през лятото, а истинската цел е била друга - самите въпроси са подбрани от често срещани некоректни практики на работодатели в чужбина, но са формулирани безобидно и само внимателно прочитане може да установи наличието на някакъв проблем, съобщиха от организацията.

Средно за страната едва 9% от анкетираните студенти успяват да открият някакъв проблем или нещо съмнително във въпросите.

Най-застрашени са студентите в Бургас и Свищов, където съответно само 5% и 7% от всички запитани дават правилни отговори.

“Бяхме изключително неприятно изненадани от резултатите, никой от екипа ни не очакваше толкова високи нива на риск сред българските студенти”, коментира резултатите от изследването Кира Гордън, изпълнителен директор на “Кампания А21” за България.

Средно над 62% от анкетираните студенти не виждат никакъв проблем да подпишат договор за временна работа само на английски език. Най-висок този процент е в София и Бургас, съответно 70% и 69% от запитаните.

Често некоректни работодатели използват тези нагласи на младите хора и ги карат да подписват неразбираеми и пълни с некоректни клаузи договори.

53% от студентите казват, че биха извършвали и друга дейност, ако работодателят ги помоли, без да е уточнено какво се има предвид под “друга дейност”. Така на практика често млади хора в чужбина са принуждавани да извършват неприятни и несвойствени за позицията дейности. Най-много студенти, готови да извършват друга дейност, има в Свищов – 63%, а най-малко – в Русе – 44% от анкетираните.

Очакване за нереално висока заплата имат 18% от студентите. Доста по висок е този процент в София, където една четвърт от запитаните са посочили, че за временна лятна работа в чужбина очакват месечна заплата от над 2 000 евро. Подобни нагласи често карат студентите да кандидатстват по съмнителни обяви, обещаващи им нереално високи доходи за предлаганата позиция, което е един от основните методи на за въвличане в трудова експлоатация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase