Анелия Клисарова. Снимка: Булфото, архив
fallback

Министерството на образованието осигурява средства за стажа на 24 ученици от Морската гимназия във Варна на борда на баркентината "Калиакра". Децата ще плават по време на международната регата "Тол Шипс", която започва на 30 април в крайморския град.

Професионалното образование е приоритет и стажът на тези ученици доказва, че дуалната система може и ще бъде реалност, каза днес министър проф. Анелия Клисарова, която се срещна с екипажа на кораба, децата и техните ръководители, предаде БТА.

Тя уточни, че средствата за издръжката на младежите - 50 хиляди лева, са от бюджета на министерството. По думите й стажантите са подпомогнати финансово и от Параходство "Български морски флот".

За две от децата разходите поема варненският депутат Борислав Гуцанов.

Стажантите са в 11 клас. Сред тях има само едно момиче.

Денислава Кирилова обаче вече е доказан моряк, печелила е държавния шампионат по морски многобой и е шпикер на мъжки отбор.

След разговора си с децата, на които подари икона на Св.Николай Чудотворец, министър Клисарова коментира и нуждата от адаптиране на учебниците, с които работят неделните български училища в чужбина. Според нея промените се налагат, тъй като повечето от децата са билингви и е необходимо материалът да бъде съобразен с този факт.

Според проф.Клисарова процесът по адаптиране на учебниците ще приключи за година-година и
половина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

ГГ

преди 10 години

И какво ще научат на тоя ветроход не е ясно. На времето в ТКК направо ни зачисляваха като дублиращи мотористи или рулеви и работехме наравно с екипажите на търговските кораби. След това в Морското училище имаше и кораб с дублирано машинно, който си извършваше регулярна дейност и се учихме на него. Това сега са пълни тъпотии и РА акции.

14

Шаран -БГ

преди 10 години

Тази женица, да ме прощава, ама трябва да е дребна душица със огромно АЗ ! Какви "дуални системи", какви "билингви" какво Ви става бе милички ? Преди век сме имали за министър на Просвещението Константин Иречек. Той е чех. Ами да иде за дватри месеца командировка гжа Клисарова в Чехия, да изучи тяхната система на образование и да я приложи" едно към едно" Язък им за всичките дипломи, ако не може да приложи нещо добро/ нищо, че е чуждо/ щом не може да измисли нищичко свястно !

13

Castor

преди 10 години

Имало е много министри на образованието, които за нищо не стават ама... тая и за *** за зеле не става!!! Всеки ден говори глупости. Няма си хабер за какво става дума!

fallback