Снимка: Булфото, архив
fallback

Категорично е мнението ми, че учителите задължително трябва да участват в подготовката и в писането на учебниците. Това е заявила на среща учители и с директори на училища в област Габрово министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на МОН.

Oще по темата

Министър Клисарова е обяснила, че колективите по изготвяне на учебниците трябва да включват преподаватели от различни видове училища.

На срещата в Габрово директори и учители са поставили въпроси за делегираните бюджети, които според тях би трябвало да не се разпределят по формулата "Парите следват ученика". Те са изразили недоволство от учебните планове и програми, в които почти няма часове за упражнения, както и са попитали ще има ли помощни оздравителни училища.

"Националните програми за образование остават и в следващата седмица вероятно ще бъдат гласувани на заседание на Министерския съвет. Остават и проектите "Успех" и "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес", е заявила министър Клисарова.

По думите й проектът "Успех" се удължава до края на 2014 г. Срокът за "Включващо обучение" е до края на учебната 2014/2015 година, предприети са и необходимите мерки за продължаване и на проекта "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния
процес". Тези три проекта ще бъдат и приоритет в Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж"С , каквато МОН ще управлява за първи път, е обявила Анелия Клисарова.

Тя е коментирала, че "за по-малко от година екипът на МОН е успял да увеличи с 90 процента усвоените средства по европейски проекти спрямо периода 2007-2013 г. и е доказал, че има капацитет да управлява собствена програма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 10 години

най-после нещо смислено да каже. сега се пижат от университетски преподаватели и много малокот учебниците имат връзак с действителонстта - учебникът на пантев за 8 клас е отвратилен - нищо не научаваш, учебникът на милен семков за 10 клас си е жива енциклопедия и се ползав от студенти като помагало. а на ученииц от трети калс как да обясни що е общество или що е класа? Нека се пишат учебнициет от учители.

16

наблюдател

преди 10 години

Тая ще свърши ли някаква работа или само говори. Това трябва, онова трябва. Ами вземете, че го направете!

15

Анонимен

преди 10 години

Правилно - всички българи - поети!

fallback