Снимка: Булфото, архив
fallback

Лекари и инженери, както и асансьорни техници, заварчици и стругари - това са кадрите, които не достигат на пазара на труда, обяви просветният министър проф. Анелия Клисарова.

Недостигът на специалисти с необходимата квалификация за бизнеса и икономиката е един от проблемите, поставени пред Националната стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г., приета днес от правителството.

Друго предизвикателство са трудностите, възникнали от финансовата криза и, разбира се, безработицата.

Oще по темата
Развитието на технологиите пък поражда нужда от нови професии, затова в следващите години се предвижда увеличаване на дела на придобилите квалификация в областите „Информатика”, „Техника”, „Производство и преработка” и „Архитектура и строителство”.

По данни на НСИ през 2012 година само 1.5% от българите на възраст между 25-64 години са участвали в така нареченото формално и неформално образование или са използвали възможността за учене през целия живот.

„Тези данни са тревожни за България, изоставаме сериозно, защото в развитите европейски страни варират между 10-18%, за някои дори до 30%“, алармира Анелия Клисарова, която се надява чрез стратегията тези негативни резултати да се променят.

До 2020 година се очаква намаляване на преждевременно напусналите образователната система от 12,5% на под 11%, както и намаляване на дела на 15-годишните със слаби постижения.

За реализирането и координацията на стратегията се предвижда да се създаде Национален съвет за учене през целия живот. Ежегодно той ще трябва да изработва планове за изпълнение на стратегията, ще осъществява мониторинг и други необходими дейности. В съвета ще има представители и на неправителствени организации.

Парите за реализирането на стратегията са от държавния бюджет, от Европейския съюз и други източници. Все още не е ясно колко средства ще са необходими за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Бивш учител

преди 10 години

Не знаех, че индустрията ни е възсановена , и има от кадри за 3 сменен режим на работа...Но пък за сметка на това, поради перфектното прогнозиране и стратегическа мисъл на министерството до сега, имаме в изобилие компютърджии всякакви,езикови специалисти, търговци, счетоводни специалисти.Е друг е въпросът, че са специалисти само на документ, но и това е нещо..

86

ТЪРСЕТЕ,

преди 10 години

колкото си искате ! Всички лекари вън от тази помия !

85

Инженери и доктори

преди 10 години

търсят места в младежките организации на ДПС-оттам най-лесно и безпроблемно се става поне зам. министър, без да се мъчи 5 години с учене, упражняване на професия и т.н.

fallback