Снимка: Булфото
fallback

Студентската окупация на Софийския университет „Св. Климент Охридски" няма да приключи в петък, а ще продължи безсрочно. Това съобщи студентът Борис Рангелов от Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) след среща в Ректората, на която е била обсъдено развитието на акцията в петъчния ден.

В ефира на bTV студентът посочи, че в четвъртък преподавателите Калин Янакиев и Цочо Бояджиев са занесли на студентите списък с подписите на 30 преподаватели, които изразяват подкрепата си към окупацията.

Освен с подписката много от тях изнасят лекции пред студентите в окупираните аудитории.

Oще по темата

„Искаме това правителство, или което и да е друго, което управлява, да не играе задкулисни игри и да не назначава хора, които обслужват олигархични интереси", посочи един от окупаторите във ФЖМК.

Протестираща студентка поиска прозрачност и отговорност, максимална честност към обществото.

Ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски" изпрати до медиите своята позиция по повод студентския протест.

В нея се казва, че действията на студентите са естествена реакция на нелицеприятните събития през последните месеци и очевидната липса на морал в политическия живот. "Убедени сме, че младите хора имат право да изразят гражданската си позиция", посочват от ръководството на Ректората.

Оттам подчертават обаче, че тъй като действията на студентите се упражняват в сградите на Университета, това създава определени затруднения, още повече, че много от студентите желаели, а и имали право да посещават редовно лекциите си.

Днес в СУ "Климент Охридски" ректорът проф. Иван Илчев откри Националната студентска конференция на тема "Висшето образование, студентството в България и тяхната роля в обществото". Форумът се организира от Студентския съвет на Софийския университет.

В словото си професорът каза, че е изключително важно студентските съвети да бъдат активни - не да "слушкат" това, което им казват ректорите, а да подемат инициативи, да изразяват несъгласия, където има място за тях и да организират студентите. "Заедно с това ректорското ръководство на СУ винаги е поддържало връзки и със студентските неформални групи, както  сега поддържаме връзки със студентите в 272-ра аудитория и в
другите две аудитории", заяви ректорът.

Проф. Илчев отбеляза факта, че в днешния ден в Софийския университет се организират от студенти две съвсем различни по смисъл, организация и насоченост събития, които показват, че  студентството има да мине още дълъг път, докато осъзнае какви са интересите му и каква е силата му. Ректорът на СУ визира окупацията на зали и конференцията на студентските съвети.

Студентите започнаха своя протест с искането за оставка на кабинета „Орешарски"  на 23 октомври. Те окупираха най-голямата аудитория в университета – 272-ра. Акцията им бе насочена конкретно срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител.

Аудитории бяха окупирани и във Факултета по журналистика и масова комуникация, във Факултета по математика и информатика, както и една аудитория в Лесотехническия университет в София.

Студенти от Нов български университет също подкрепиха протеста на своите колеги. Има очакване към окупацията да се включат и други университети.

Акцията е дело на групата „Ранобудни студенти", които по време на пленарно заседание на Народното събрание развяха транспарант „Не ви ли е срам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

ПНА КРАК БЪЛГАРИ!!!

преди 10 години

ТАЗИ "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА КОАЛИЦИЯ" от АТАКА ,БКП И ДПС Е ОБИКНОВЕН "ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ"!!!НА ОРЪЖИШЕ БЪЛГАРИ !ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА И ПРЕД УНИВЕРСИТЕТА! ТАЗИ МРЪСНО ЧЕРВЕНО- КАФЯВА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СВАЛЕНА И УНИЩОЖЕНА!ТОВА Е ОБИКНОВЕН ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ!!!

57

Zeppelin

преди 10 години

Само така !!! ПИДКРЕПЯМ!!!

56

Анонимен

преди 10 години

Офф толкова ли не ви стана ясно, че това са натегачи кариеристчета. На които преди започване на учебната година им бяха обещали, постове в държавни агенции, ако правят протести. Такива бяха слуховете преди два-три месеца. Към днешна дата виждаме, че вече не са слухове, а факти. Особено пък единият (той си знае) е такъв натегач и гъ*олизец, че няма на къде.

fallback