Снимка: Булфото

Студентската окупация на Софийския университет „Св. Климент Охридски" няма да приключи в петък, а ще продължи безсрочно. Това съобщи студентът Борис Рангелов от Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) след среща в Ректората, на която е била обсъдено развитието на акцията в петъчния ден.

В ефира на bTV студентът посочи, че в четвъртък преподавателите Калин Янакиев и Цочо Бояджиев са занесли на студентите списък с подписите на 30 преподаватели, които изразяват подкрепата си към окупацията.

Освен с подписката много от тях изнасят лекции пред студентите в окупираните аудитории.

Още по темата

„Искаме това правителство, или което и да е друго, което управлява, да не играе задкулисни игри и да не назначава хора, които обслужват олигархични интереси", посочи един от окупаторите във ФЖМК.

Протестираща студентка поиска прозрачност и отговорност, максимална честност към обществото.

Ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски" изпрати до медиите своята позиция по повод студентския протест.

В нея се казва, че действията на студентите са естествена реакция на нелицеприятните събития през последните месеци и очевидната липса на морал в политическия живот. "Убедени сме, че младите хора имат право да изразят гражданската си позиция", посочват от ръководството на Ректората.

Оттам подчертават обаче, че тъй като действията на студентите се упражняват в сградите на Университета, това създава определени затруднения, още повече, че много от студентите желаели, а и имали право да посещават редовно лекциите си.

Днес в СУ "Климент Охридски" ректорът проф. Иван Илчев откри Националната студентска конференция на тема "Висшето образование, студентството в България и тяхната роля в обществото". Форумът се организира от Студентския съвет на Софийския университет.

В словото си професорът каза, че е изключително важно студентските съвети да бъдат активни - не да "слушкат" това, което им казват ректорите, а да подемат инициативи, да изразяват несъгласия, където има място за тях и да организират студентите. "Заедно с това ректорското ръководство на СУ винаги е поддържало връзки и със студентските неформални групи, както  сега поддържаме връзки със студентите в 272-ра аудитория и в
другите две аудитории", заяви ректорът.

Проф. Илчев отбеляза факта, че в днешния ден в Софийския университет се организират от студенти две съвсем различни по смисъл, организация и насоченост събития, които показват, че  студентството има да мине още дълъг път, докато осъзнае какви са интересите му и каква е силата му. Ректорът на СУ визира окупацията на зали и конференцията на студентските съвети.

Студентите започнаха своя протест с искането за оставка на кабинета „Орешарски"  на 23 октомври. Те окупираха най-голямата аудитория в университета – 272-ра. Акцията им бе насочена конкретно срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител.

Аудитории бяха окупирани и във Факултета по журналистика и масова комуникация, във Факултета по математика и информатика, както и една аудитория в Лесотехническия университет в София.

Студенти от Нов български университет също подкрепиха протеста на своите колеги. Има очакване към окупацията да се включат и други университети.

Акцията е дело на групата „Ранобудни студенти", които по време на пленарно заседание на Народното събрание развяха транспарант „Не ви ли е срам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase