Милена Дамянова. Снимка: БТА
fallback

От ГЕРБ настояват да продължи наложената от тях през 2010 г. мярка за задължително посещение на детска градина от петгодишните деца, както и да бъде приет внесеният от партията законопроект за училищно и предучилищно образование. Това заяви на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова.

Тя отбеляза също, че е необходимо да бъде продължена политиката на ГЕРБ за целенасочено подпомагане на общините от държавата за откриване на нови места в детските градини, както и на нови детски градини, пише БТА. През миналата година кабинетът "Борисов" е отпуснал 30 млн. лв. за разкриване на места и на нови детски градини, сега е в ход на кабинета "Орешарски", посочи Дамянова.

По думите й ранното обхващане на децата в образователната система намалява риска от преждевременно напускане на училище, увеличава равнопоставеността между децата и намалява цената, която като общество плащаме под формата на изгубен талант и публични разходи за социалната, здравната и правосъдната системи.

Задължителното посещаване на детска градина от петгодишните е мярка с изключително силен позитивен ефект върху хиляди деца и техните семейства. С тази мярка правителството на ГЕРБ е инвестирало близо 500 млн. лв. повече в предучилищно образование, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че тази марка означава увеличаване на единния разходен стандарт за децата в детските градини с 240 лева. допълнително, които се поемат от държавата, осигуряваща и учебните помагала, част от храната и транспорта на децата.

Въпреки, че министърът на образованието и науката Анелия Клисарова одобрява мярката, председателят на парламентарната комисия по образование и наука обяви че тази мярка трябва да се преосмисли, три години след като тя работи успешно и след направени инвестиции в милиони от държавния бюджет, коментира Дамянова. Тя посочи, че само за една година обхватът на децата между 4 и 7 години се е увеличил със 7,4 процента и вече сме достигнали близо 83 процента обхват, като по препоръка на Съветана Европа до 2020 г. трябва да достигнем 95 процента, а БСП е решила да спре тази мярка.

Спираш мярка, която е работеща, но не е въведена от теб самия, коментира Дамянова и посочи, че стотици деца ще останат без необходимите грижи, ако бъдат затворени предучилищните групи, като само в София ще бъдат над 730.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

До "фашист"

преди 10 години

Фашист, имаш някакви раздвоения- освен, че изобщо не си наясно кой къде и как живее и откъде е, даже се обръщаш едновременно към различни хора. Полекувай се. Ще ти олекне, ако пиеш редовно хапчета. За чуждата челяд не бери грижи. Ако ти се неспособен да подсигуриш твоята, не всички останали са така, за радост. Трудът също лекува. Поработи. Може и деца да завъдиш, че дори и да ги отгледаш, па макар и по социалните домове и детски заведения.

68

фашист

преди 10 години

До противококошкаКокошкова, какво ще му осигуриш на твоя ***? Бабата на село, от което си се домъкнала в София ли?Айде, джанъм, да ви имам мякащите възможности.

67

противококошка

преди 10 години

Ходете си по ясли и градини от родилното.Кой ви спира?Само не го правете задължително за всички.Има хора с всякакви възможности,вкл.и такива,които искат и могат да подсигурят и добри условия за отглеждането и възпитанието на децата си,различни от навалицата 30 деца с една учителка.Като давате примери с чужбинско,имайте предвид огромната разлика в условията,при които функционират тамошните заведения.И не се старайте да наложите предлагания модел само защото за някои от вас той е единствен вариант

fallback