Снимка: БулФото-архив

С редица прояви днес ще бъде отбелязана кулминацията на честванията за 125-годишнината на най-старото висше училище в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски".

За пръв път откриването на академичната година в СУ ще започне с празнично шествие на студенти и преподаватели. То ще тръгне днес в 16.00 ч. от Ректората на СУ, ще премине през някои от най-знаковите места в столицата и ще достигне пред катедралния храм "Св. Александър Невски". Там в 17.00 ч. тържествено ще бъде обявено началото на учебната година.

Начело на празничното шествие ще са ректорското ръководство и Академичният съвет на СУ, както и гости от академични и научни институции от България и чужбина. Участниците ще са с академични тоги и с ректорски регалии, а шествието ще премине по булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител", по улиците "Г. С. Раковски", "Иван Вазов", "Бенковски", "Славянска" и "Оборище", за да завърши на площада "Св. Александър Невски".

Ректорското ръководство на СУ ще поднесе цветя и венци пред паметника на своя патрон - Св. Климент Охридски, пред паметниците на дарителите на Софийския университет - Евлоги и Христо Георгиеви, както и пред Паметника на Незнайния воин.

На празника гости на Алма матер ще бъдат представители на едни от най-авторитетните университети в Европа и света. Празничните прояви за 125-годишнината на Софийския университет започват сутринта в 9.30 ч. в аулата на висшето училище с откриването на годишния ректорски семинар на UNICA - Мрежата на европейските столични университети. СУ е единственият български представител в тази организация. Темата на ректорския семинар е "Баланс на отговорностите: Университетите и обществото за осигуряване на финансовата стабилност на висшето образование".

В 11.15 ч. в централното фоайе на Ректората ще бъде валидирана пощенска карта, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет, и ще бъде открита изложба.

В 18.30 ч. в двора на Ректората ще започне празникът на студентите, който ще завърши с илюминации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase