Снимка: Impact Press Group

През новата учебна година в целодневното обучение ще бъдат включени и учениците от 4 клас, обяви в Благоевград образователният министър Анелия Клисарова.

"Амбицията ни е целодневното обучение да обхване учениците от 1-ви до 8-и клас от средищните училища в страната", каза тя на среща с директори на училища и детски градини, на която бяха обсъдени промените в Закона за средното образование.

На въпрос откога се предвижда учениците от 5-и до 8-и клас да бъдат по цял ден на училище, министърката каза, че това ще става поетапно, тъй като в някои общини има училища, които все още не са подготвени за въвеждането на целодневна форма на обучение.

Според Клисарова това е една правилна политика на министерството, защото в тази целодневна форма е необходимо на децата да бъдат осигурени време за учене, за почивка, а и за спортни игри.

По думите й в програмата за целодневното обучение трябва да има един час за игри, танци или друго физическо натоварване.

"Така децата освен, че ще се разтоварват, те ще придобиват и умения да действат в екип", каза тя.

Анелия Клисарова бе категорична, че целодневното обучение няма да е задължително, то ще зависи от желанието на родителите.

Министърът обяви още, че подкрепя идеята да има мандатност за директорите на образователни институции.

По думите й на всеки 4-5 години директорите следва да бъдат атестирани, както в момента е с учителите.

"При оценяването на работата им трябва да взимат участие не само експерти от Регионалните инспекторати и общината, но и училищните настоятелства", настоя тя.

Клисарова обяви, че законопроектът за средното образование най-вероятно ще претърпи леки корекции, тъй като предстоят дискусии и в учителското съсловие.

"След 15-ти септември проектозаконът ще бъде предоставен на всички директори и учители. Целта е да се запознаете с него и да дадете конкретни предложения, които да се вземат предвид. Амбицията ни е до края на годината да го внесем в Комисията по образование към Народното събрание", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase