Янка Такева. Снимка: архив Булфото
fallback

Около 45% от децата в детските градини и училищата имат проблеми при възприемането и възпроизвеждането на учебния материал заради дислексия и дисграфия. Това показват изследвания от 2009 г. до края на 2012 г., съобщи  председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Днес Такева обърна внимание на децата с РВВ - различно възприятие и възпроизводство, в образователната система.

По нейни думи те нямат видими проблеми и не се възприемат като деца с  специални образователни потребности и се обучават по общоприетата методика. Децата с РВВ най-често имат дислексия и дисграфия.

Според председателя на учителския синдикат те са “кротички“, но трудно се справят с писането и с учебния материал, особено с разказвателните предмети, при които уроците са структурирани.

Децата с РВВ рано напускат образователната система, защото не могат да се справят с учебния материал, обясни Такева.

По думите й Министерството на образованието и науката, Националния институт за квалификация на учителите и университетите трябва да обърнат повече внимание на деца с подобни затруднения.

Според Такева е необходимо да се промени изцяло методиката за преподаване на деца и ученици с РВВ, както и подходът на самите учители към тях. Студентите по педагогика трябва да имат четиримесечен практически стаж, а не както е сега – едномесечен, посочи тя. По нейни думи квалификацията на настоящите учители трябва да съдържа и новите методи, подходи и средства за работа с деца и ученици с РВВ.

Не можем да стоим безучастни, защото 83 процента от гимназистите ни завършват средно образование и това е изключително нисък процент за България, заяви Такева. Според нея една голяма част от незавършващите средно образование имат проблеми с РВВ на учебния материал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

nero43

преди 10 години

по добре млъкни защото ти предаде учителската стачка или вече забрави .по добре виж как се спират парични средства от общините определени за училища по европрограми които сега ще бъдат прехвърлени за запълване на дупките в бюджета зарази тъпите предложения на БСП да дадат пари най вече на *** майки от 1 юли.

85

123

преди 10 години

Тези констатации дето ги правиш са без никакъв смисъл, защото това говори първо за некадърността на сегашните учители и второ това е целта на политиката от 23 г насам и ето го резултата- неграмотен, аполитичен, апатичен, опростачен и доведен до първичните си инстинкти народ ,който е много лесно управляем!

84

Анонимен

преди 10 години

сега 100 процента от децата ще са напред с матеряла като почнат да учат и турски гьотверени

fallback