Снимка: архив, Impact Press Group
fallback

В последните 25 години умишлено не се работи за развитието на българското образование и култура, както и стимулирането на детското четене, и това застрашава националната ни сигурност, обяви издателят Дамян Яков на провелата се днес Национална кръгла маса за детското четене.

"Проблемът на четенето в България е проблем на националната ни сигурност. Може би това звучи високопарно, но е истина. Ще ви дам за пример Турция, държава, която доскоро повечето хора смятаха за изостанала. Но в последните 10 години Турция отделя в пъти повече пари от републиканския си бюджет за образование и култура, отколкото дава за отбрана. А нека не забравяме, че това е страната с най-голяма армия в НАТО. За България ще ви кажа само няколко цифри, които всеки от вас лесно може да провери в интернет. За 2012 година за Министерство на отбраната отпуснатият бюджет е бил 981 милиона лева, за тази година той е 1,8 млрд. лева. За 2013 г. за Министерство на вътрешните работи е планиран бюджет в размер 1,132 млрд. лева. Министерство на културата е получило за 2012 г. само 118 млн лева, а за тази година ще получи с 5 милиона повече или иначе казано 123 млн. лева", каза Дамян Яков, собственик на издателска къща.

"Трябва да знаем, че това е сериозният проблем у нас и той застрашава националната ни сигурност. Държава, която няма културна идентичност, няма какво да отбранява", бе посланието на издателя. Яков допълни, че за последния четвърт век у нас нищо не се прави по отношение на българското образование и развитието на културата и според него това е умишлен процес, с който се цели заличаването на българската нация, не толкова демографски, колкото културно.

"Този народ се дезинтегрира, той изчезва. Забелязал съм, че в последните години винаги преди и след избори, колегите от Асоциация на българската книга и от Библиотечната асоциация трябва да обясняват дълго на политиците защо е важно да се дават пари за култура, защо е важно да се стимулира четенето и защо то е толкова ценно. 

Образованите хора у нас започват да се срамуват. България и българин в чужбина става символ на необразован човек, на дребен тарикат, който се опитва да се възползва от социалните придобивки, които са нормално достояние на хората там. Какво остава от българския народ – той се дезинтегрира, изчезва. Ние по-бързо ще изчезнем като култура, народ, език, който може да има място в Европа, отколкото демографски. 

Трябва да знаем какво искаме от тези, които ще ни управляват. Всеки, който идва да управлява България, трябва да поеме ангажимент, че културата и четенето са важен приоритет, иначе няма да има българска държава, нация, култура", завърши посланието си Дамян Яков.

Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат хубаво бъдеще. Бъдещето е на четящите. Това е една мисия, която си заслужава, заяви и основателят на детския интернет портал Az-deteto.bg Жюстин Томс. 

В кръглата маса по темата за детското четене, която се проведе по инициатива на детския интернет портал Az-deteto.bg, Столична библиотека и Асоциация на българската книга, се включиха представители на различни образователни институции и Столична библиотека, която беше любезен домакин на събитието. Участници в кръглата маса бяха и посланиците на кампанията "Забавното лятно четене", детските писатели Роси Кота и Петя Кокудева.

Пенка Иванова, директор на дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в Министерство на образованието, младежта и науката откри срещата, оповестявайки резултатите от няколко интересни изследвания по темата. Оказва се, че децата, които растат в дом, в който родителите четат редовно и имат голяма библиотека, се развиват по-успешно от връстниците си, които растат в дом без книги и читателски навици. Основният проблем за липсата на читателски интерес у децата остава примерът на родителите. Ново проучване доказва тезата, че активността на децата днес, която се формира от тяхната грамотност и образованост е гаранция за просперитета на цялото ни общество в утрешния ден, сподели на кръглата маса г-жа Иванова.

Кръглата маса приключи с прочитането на отворено писмо, което ще бъде изпратено в Министерство на образованието, младежта и науката, както и в общински институции. В него са заложени следните искания: детските книги да се издават с голяма отговорност, както и да се следи за високото им качество; да бъде намален ДДС върху книгите или да бъде изцяло върнат в сектора, за да може да се развива; да се приеме стандарт за библиотечно-информационните центрове; общините да придвижат средства към библиотеките; училищните настоятелства да поемат отговорност за обновлението на библиотечния фонд в училищата; да се заложи задължително посещение 1 път в месеца в библиотеката на децата от подготвителен до 4-ти клас.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

163

Михаила

преди 10 години

Хора, та вие дори не знаете разликата между "преподавател" и "учител". В днешно време са масово преподаватели, които претендират за по-високи заплати (смея да кажа,че на много голяма част от тях не са никак ниски), а не могат да ги покрият със знания, за жалост в държавата дори преподавателите ни не са грамотни, да не коментираме, че цялата ни система е сбъркана. До 175 - Възпитанието не идва само от семейството, училището (учителите, които днес са преподаватели) също трябва да има(т) принос..

162

мутренска е тази

преди 10 години

страна, образованието ни що не дава, мутрата е богат, а ученият беден, високо образованите бягат в нормални страни, *** взема помощи поне равни на половин учителска заплати,жалка българска действителност.

161

и

преди 11 години

ами това е целенасочено поведение - колкото по-*** народ, по-лесно се манипулира. Е,няма как детето ти да е умно, когато ти като родител не правиш нищо.Не можел да го накара да пише или да чете, ами то става с писане с детето и създаване на навици и нали уж за това е въпросната предучилищно подготовка - учат букви, смятат и като отидат в първи клас всичко от начало, и на това повторение/2 год./ ако не знаят, пази Боже.Ако пък заучат от 4 г. ще ги преговарят 3 години.

fallback